Autor: Informer.rs

07.06.2022.

09:58

Foto: reuters

Sport

NADAL SE DOPINGUJE? Nemac PODIGAO BURU, sumnja da Rafa koristi nedozvoljena sredstava!

Rafael Nadal je u finalu Rolan Garosa pobedio Kaspera Ruda, osvojio 14. trofej u Parizu, a 22. u karijeri.

Nadal mesecima priča da ima ozbiljne probleme sa povredom stopala zbog kojih je bio podvrgnut specijalnom tretmanu. Kako je otkrio pred svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu da bi se ono "umrtvilo".

Nadal na meti zbog dopinga

Spekuliše se da li je taj tretman uopšte dozvoljen, a među prvima koji već godinama sumnja u Nadala je nemački doktor Fric Zergel sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu.

- Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Takođe, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje - kazao je Fric Zergel za "Sport1" i bez sumnje će posle ovih reči uzdrmati "beli sport".

Informer

Rafael Nadal na meti zbog dopinga

Fric je potom kao primer naveo Martinu Hingis, koja je bila pozitivna na kokain i pravdala se da je "droga umešana u sok od pomorandže". Supsendovana je bila i  Marija Šarapova zbog uzimanja meldonijuma.

- Decenijama sam pratio događaje. Tenis je u prva četiri sporta kada je u pitanju doping. Postoji sumnja da u tenisu ima više anaboličkih supstanci i  sumnja je sasvim opravdana. Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira - istakao je Zergel koji pored tenisa najviše sumnja u skijaški bijatlon, atletiku i biciklizam.

Informer

Rafael Nadal

- Uticajni sportisti imaju oko sebe, kako kažu, "profesionalno okruženje" koje brine od ishrane do uzimanja onoga što je inicijalno dozvoljeno sofisticiranim oblicima fizioterapije. Znaju kako funkcioniše telo štićenika i kada će dostići granice koje neće prekoračiti dozvoljeno. Postoji dovoljno tehnika za prikrivanje primenjenog dopinga - dodao je Nemac.