14.04.2022.

12:00

Foto:

Srbija

ALARMANTNO! STUDIJE POKAZALE! Zagađenost vazduha utiče na plodnost i žena i muškaraca!

Žene koje žive u zagađenim oblastima imaju manje vitalnih jajnih ćelija, nižu stopu plodnosti i veću stopu neuspeha pri implantaciji embriona tokom vantelesne oplodnje u poređenju sa ženama koje nisu izložene uticaju zagađenja vazduha, pokazalo je nekoliko naučnih studija.

Informer

Trudnica


Praškaste materije tipa PM 2,5 slabe kvalitet jajnih ćelija, smanjujući plodnost za 2 odsto na svakih 10 µg/m3 ovih sitnih čestica u vazduhu. Najzagađeniji gradovi regiona Zapadnog Balkana godišnje prosečno imaju preko 50 µg/m3, što je dva puta više od maksimalnih propisanih godišnjih vrednosti, dok dnevne vrednosti često prelaze i 200 µg/m3. Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od 10 procenata, a tokom dana sa visokim nivoom zagađenja smanjuju se šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj.

Žene koje su izložene visokim nivoima PM 10 (>56,72 µg/m3), što je slučaj sa više gradova širom Zapadnog Balkana, imaju uvećanu stopu pobačaja i pored toga što su se podvrgle procesu vantelesne oplodnje, pokazala je jedna studija iz Brazila.

Studija koja obuhvata područje grada Labina u Hrvatskoj iz 2010. godine pokazuje učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj - u poređenju sa periodom kada takve izloženosti nije bilo. 

Informer

Zagađen vazduh

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju, i do 13%, rizik od pobačaja, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća.

Iz priloženog možemo doći do zaključka da zagađenje vazduha negativno utiče na plodnost kod žena i da je neophodno radikalno poboljšati kvalitet vazduha kako bi se plodnost vratila na normalu, a vantelesna oplodnja bila efikasnija.

Zagađenje vazduha, takođe, utiče i na plodnost kod muškaraca, pa čak u nekim slučajevima izaziva sterilitet. 

Bonus video: