03.10.2020.

16:47

Foto:

Srbija

HRANA ZA UŠI, NEODOLJIVA POSLASTICA: Kristina i Aleksadar klasičnom muzikom prodavcima i kupcima NA PIJACI OKREPILI DUŠU!

Mladi muzičari su ponudli „ poslasticu“ za uši svirajići melodije svetski poznatih kompozitora Pijacole, Džoplina i drugih, sa jedne od tezgi, među ostalim prodavcima.

- U pet godina postojanja Dunavska sonata je uspela da klasičnu muziku vrati u svakodnevicu i približi je tzv. običnom čoveku. Poveli smo i najveće kulturne institucije Srbije, SNP i Beogradsku filharmoniju, u susret publici. Sve lokacije na kojima smo do sada održavali koncerte bile su na prvi pogled neuobičajene, ali samo dok koncert ne otpočne. Klasična muzika i naši izvođači gradsku vrevu pretvaraju u zanimnjivu scensku kulisu- kaže za Informer Milica Trifunov iz Dunavske sonate.

Ona još dodaje da sa kakvom pažnjom biramo namirnice koje ćemo pojesti, trebali bismo da biramo i kakvu ćemo muziku slušati.

- Prema vodećim svetskim istraživanjima, zvuk definiše način na koji govorimo i mislimo u jednakoj meri kao i knjige koje čitamo ili mediji koje pratimo. Dobra vest je da je najkvalitetnija muzika na svetu dostupna besplatno svima na koncertima Dunavske sonate, ali i na brojnim internet sajtovima svakodnevno - ističe Trifunova.

Sličan koncert će u nedelju biti održan na Limanskoj pijaci, a nastupiće trio „Pneuma“ koji čine Dimitrije Beljanski, Nina Hening i Nebojša Krstić. Narednog vikenda biće održani koncerti na Detelinarskoj i Satelitskoj pijaci.