07.01.2021.

12:15

Foto:

Srbija

PORUKE LJUBAVI I VERE: Ovako je u pravoslavnim hramovima Kikinde PROSLAVLJEN BOŽIĆ/FOTO/VIDEO/

Božićne liturgije u hramovima Svetog Nikole i Svetih Kozme i Damjana, služene su u Kikindi uz prisustvo manjeg broja vernika, nego ranijih godina. Osim toga, aktuelna epidemiološka situacija nije sprečila da se rođenje Hristovo obeleži onako kako i dolikuje najvažnijem danu u hrišćanskom svetu.

Informer

 

- Hristos se rađa, proslavljajte ga, Hristos s neba, susrećete ga, Hristos na zemlji, uzvisite ga, pevajte Gospodu, sva zemljo! Ovim rečima počeo je svoju božićnu besedu Sveti Grigorije Bogoslov i nju od tada već 16 vekova pevamo na našem bogosluženju.

Pevaj Gospodu, sva zemljo, jer se ispunila radost koju su vekovima obaveštavali starozavetni proroci i pravednici. Najteži zadatak za čovekovog života je da shvati kako ta najavljena, pa ispunjena radost nije ni nalik bilo kojoj ovozemaljskoj radosti, već predstavlja samu suštinu života i naše vere-rekao je, čitajući Božićnu poslanicu SPC, otac Vujadin Stokić u hramu Svetog Nikole.

Informer

 

- Svaka ovozemaljska radost i veselje su ograničeni vremenom i prostorom, a radost Božića je događaj koji traje osmišljavajući sve naše odnose i sav naš život, i to ovde i sada. Ta se radost pokazala, ona je nastupila, ona nam je već data po rečima Hristovim: „Radost vašu niko neće uzeti od vas.“ Rođenje Hristovo nam otkriva tajnu beskrajne ljubavi Božije.

Samo je Bog, koji je ljubav, mogao sebe poniziti i roditi se kao istiniti čovek, kao bogočovek, ne prestajući biti istiniti Bog i spasitelj od greha kao izvora zla, truležnosti i smrti-nastavio je otac Vujadin Stokić, navodeći iz Božićne poslanice zahvalnost lekarima i celokupnom medicinskom osoblju.

Informer

 

- Ljubav novorođenoga Bogomladenca podseća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo lekarima i svem medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života. Na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista deca Božja, spremna da čuju i izvrše reč Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje.

Informer

 

Dok u je u crkvi Svetog Nikole ove godine izostalo deljenje delova velike česnice vernicima, u hramu Svetih Kozme i Damjana ovaj simbol zdravlja, sreće i sveopšteg blagostanja, donet je u velikoj tepsiji, a kasnije podeljen prisutnima. U oba hrama, vernicima su upućene čestitke za Božić radosnim hrišćanskim pozdravom: „Mir Božiji, Hristos se rodi“!

Čestitke Kikinđanima pravoslavne veroispovesti uputio je i gradonačelnik Nikola Lukač.