Foto: J. M.
Srbija
Znate li gde se nalazi srpska prestonica pečenja? Nema veze sa Čačkom!
Selo Stopanja, na pola puta između Kruševca i Trstenika i danas miriše na prasetinu i jagnjetinu. Tri dana se ovde častilo, gostilo i uživalo.
Kafedžije nemaju odmora, sređuju tragove koje su za sobom ostavili posetioci ovogodišnje Pečenjijade. Organizatori iz turističke organizacije u Trsteniku kaže da je bilo nekoliko desetina hiljada gostiju.
Informer
- Ispečeno je između 300 i 500 jagnjadi i prasadi. Šta da vam kažem, nismo dizali glavu - smeška se lokalni kafedžija.
Posetiocima je ove godine jedina briga bila da pronađu mesto za sebe, jer su se organizatori pobrinuli za bezbednost hrane, što je bila jedna od najvažnijih stavki.
Informer
- Dogovorili smo se sa lokalnim pečenjarama, sa vlasnicima šatri na manifestaciji, a i sa Veterinarskom inspekcijom Rasinskog okruga, da se sve vreme kontroliše ispravnost mesa, zbog pojave afričke kuge u Srbiji - rekao je Gerasim Atanasković, predsednik Organizacionog odbora Pečenjijade i Skupštine opštine Trstenik.
Informer
Ove godine posetioci su uživali u dobroj hrani, ali i u pratećem programu. Đuskalo se uz muziku trubača Dejana Ilića i pesme Nade Topčagić i grupe Trik FX.