28.10.2023.

07:20

Foto: Informer

Srbija

(VIDEO) Dobio je Nobelovu nagradu zbog ove paprike! Nije iz Leskovca, već sa severa Banata!

Zvanično, mađarski naučnik Albert Sent Đerđi sa svojim saradnicima dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1937. godine za otkriće vitamina C i nekih reakcija ciklusa limunske kiseline.

A ovaj vitamin prvi put je izdvojen upravo iz martonoške paprike čiju je proizvodnju pokrenuo grof Karas na svom imanju na severu Banata. 

Suzana Hajdin, zamenica direktora SD "Martonoš" kaže da je martonoška paprika jedinstvena na svetu po ukusu i mirisu i da je posle otkrića Vitamina C postala poznata i tražena. 

U pogonima se danas prerađuju slatka, ljuta, začinska i ljuta, tucana, takozvana sudžuk paprika...

Izražen miris, crvena boja i izuzetan ukus slatke i ljute paprike učinili su da postane nezamenljiv začin u pripremi hrane. 

Naša ekipa posetila je pogone gde se ona prerađuje, a domaćini su nam na licu mesta otkrili šta još utiče na njen izuzetan kvalitet. Pogledajte u prilogu emisije Alo, Beograde, Srbija zove: