16.05.2024.

16:39

Foto: G. R.

Srbija

Jedini specijalitet u Mačvi koji se decenijama i sprema i jede sa istom strašću!

U organizaciji Udruženja preduzetnika, budući kuvari, učenici Mačvanske srednje škole i vredne domaćice iz Udruženja žena "Crnobarke" na licu mesta mesili su testo i odmah pržili dok se željne oči mališana pa i starijih jedva čekali da preuzmu svoju "porciju".

Više stotina njih čekalo je u redu na posluženje, pa je teško bilo izvući bar recept od vrednih žena iz Udruženja "Crnobarke". 

- Recept sam zapamtila od svoje bake. Listići su deo tradicije našeg kraja, a pripremaju se odvajkada - priča Milanka Jurišić.
Dok spretno mesi testo, dodaje da se listići pripremaju jednostavno i brzo a i ne koštaju puno.
- Potrebno je samo oko kilogram brašna, pola litra mlake vode, kašika soli i jedno jaje. Testo se zamesi tako da bude glatko, rasklagija se na tri do pet centimetara debljine, iseče na kocke ili trouglove i peče na vreloj masti ili ulju. Služe se u slanoj i slatkoj varijanti, kako ko voli, namazani sirom, ajvarem, džemom, a deca najviše vole sa eurokremom - kaže Milanka.

Osim što se u skoro svakoj kući pripremaju, listići su deo gastronomske ponude Mačve na sajmovima i turističkim manifestacijama, a nalaze se na meniju ugostiteljskih objekata u ovom kraju.
- Sledeći korak je da budu zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla - kažu u lokalnoj
samoupravi.

Na ovoj manifestaciji predstavili su se i pčelari, moglo se pazariti i sve iz slatkog i slanog programa
zimnice, ali i sezonsko cveće i sitne životinje, pa i paunovi.

Zabavni program za posetioce su pripremili članovi folklornih sekcija pa se u centru varošice razvilo
narodno kolo, a nastupile su i mažoretkinje kao i mališani iz predškolske ustanove u Bogatiću.