12.07.2024.

18:48

Foto: M. L.

Srbija

Žedna sela, a i grad! U Topoli prvi put restrikcije vode!

I dalje nema vode u mesnim zajednicama Plaskovac, Vinča, Lipovac,  Meterize, Mitrovčić, Vaganac i Žabare.
Prema rečima nadležnih u JKSP Topola potrošnja vode poslednjih dana je duplirana pa je restrikcija bila neminovna.

- Svedoci smo visokih temperatura proteklih dana i u najavi su za dalje tako da je potrošnja naših korisnika povećana. Regularna potrošnja je oko 25 litara u sekundi, a prethodnih dana prelazi 40. Mi koristimo sva raspoloživa izvorišta, svi kapaciteti su uključeni, proizvodimo između 25 i 28 litara u sekundi što bi uz racionalnu potrošnju zadovoljilo sve korisnike. Pratimo situaciju iz dana u dan uputili smo i apel za racionalnu potrošnju vode ali kako efekta nema, morali smo da uđemo u drugu fazu a to je restrikcija -  rekao je Dalibor Kocić iz JSKP Topola. 

Kocić napominje da je reč o vodi za piće i održavanje lične higijene.

- Iza nas je vrlo loša  hidrološka godina, sa malom količinom padavina. Mnoge opštine su već uveliko uvele restrikcije tako da je situacija i u okruženju teška - rekao je Kocić iz JSKP Topola.

Informer

Kako je najavljeno, restrikcije u gradu nastaviće se i narednih dana u periodu od 23 do 8 sati narednog jutra.

Da bi obezbedili minimalnu količinu vode za snabdevanje korisnika u seoskom području, koji su i dalje isključeni sa sistema vodosnabdevanja, postavljene su kace sa vodom na lokacijama:

Žabare- kod Doma, Panjevac, kod "bunara"

Mitrovčić - raskrsnica (skretanje za groblje)

Lipovac - kod škole

- Tokom sledeće nedelje nastavljamo sa postavljanjem kaca na preostalim lokacijama na seoskom području. Cisterna sa pitkom vodom biće u pripravnosti svih dana u nedelji pa molimo potrošače sa seoskog područja da se preko predsednika mesnih zajednica obrate, ako je potrebno, da dopunimo postavljene kace - saopšteno je iz ovog preduzeća.