• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M: L.

09.06.2024

11:54

Svi vinari Šumadije na jednom mestu

M. L.

Vesti

Svi vinari Šumadije na jednom mestu

Podeli vest

Kada je reč o šumadijskim vinima, mnogi prvo pomisle na Oplenac i srpsku Toskanu, kako Topolu zovu zbog bogatog vinogorja. Na desetom Festivalu šumadijskih vina ovog vikenda bilo je čak 150 vina i 30 vinarija koje nisu samo iz topolskih sela.

- Festival organizuje Udruženje vinara Šumadije koje je osnovano 2013. godine. Obeležili smo 11 godina postojanja i 10 Festivala šumadijskih vina. Na samom početku smo imali 13 vinarija  a danas smo najkvalitetnija vinska regija u regionu, brojimo 63 člana, 40 vinarija i 13 vinogradara. Danas je predstavljeno 27 vinarija sa najboljim belim i crvenim vinima - rekao je za Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije i istakao da je Šumadijska regija podeljena na četiri vinogorja: Oplenačko, Račansko, Krnjevačko i Kragujevačko.

Među brojnim izlagačima bio je i Nemanja Petrović, vlasnik vinarije iz Lipovca.

 


- Podrum je sagrađen 1934. godine, imamo sopstvene vinograde, a od 2022. smo i registrovani i ovo je naš drugi Festival na kome izlažemo svoja vina. Imamo nekoliko vina u ponudi a i neke novitete - rekao je Nemanja.
Iz istog sela došao je i mlad vinar Dimitrije Petrović, vlasnik vinarije "Dika" koji je nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje vina i na površini od oko dva hektara uzgajaju nekoliko vinskih sorti grožđa.
- Imamo malu porodičnu vinariju koja se godinama bavi proizvodnjom grožđa i vina. Za sada imamo dva hektara sorte tamjanika, sovinjon blan i merlo vranac - ističe Dimitrije.
Brojni posetioci i ljubitelji ovog božanskog pića uživali su u različitim mirisima i ukusima visoko kvalitetnih vina a u završnici Festivala za sve je upriličen koncert džez kvarteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set