07.08.2024.

17:02

Foto: RINA/Wikipedia

Srbija

Voz je stajao da bi Tito otišao kod Divca! Neverovatna priča iz Prijepolja

Spomen soba posvećena partizanima koji su ovde konačili tokom Drugog svetskog rata, među kojima je bio i sam vrhovni komandant Josip Broz Tito, za Slavenka je veoma dragocena.

- Narod u prijepoljskom kraju Tita je dočekivao aplauzom i dobrodošlicom! Tako je to bilo - priča vremešni Slavenko za agenciju Rina.

A da to gostoprimstvo u kući Divaca, Tito nikada nije zaboravio govori i podatak da je maršal kad god bi putovao prugom Beograd - Bar, zaustavljao voz baš u ovom mestu, da bi se s njima sastao.

- Moj otac, koji je bio "vojnički tačan", kao nekadašnji komandant Mileševskog odreda, i ja, otišli smo tačno u minut, kako su nam rekli, na susret sa Titom. Ušli smo u voz, u vagon, koji je za tu priliku susreta bio određen. Tito je za desetak minuta stigao. Seli su i pričali, i mogu vam reći da je bio normalan čovek. Ništa uobraženo, ništa posebno, ali videlo se da je bio pametan - seća se Slavenko.

Na žalost, za ovu Spomen sobu danas retko ko zna, a nekada je bila puna posetilaca.

- Sve osnovne i srednje škole iz Prijepolja su ovde dolazile na izlete, čak su pravili i pešačke ture do Lučica da bi posetili Spomen sobu i da bi čuli biografije svih narodnih heroja koji su dolazili u ovu sobu i odavde rukovodili Narodno-oslobodilačkim pokretom - ističe Slavenkov najmlađi sin Branislav.

On  kaže da je ponosan na prošlost svojih predaka i to što se u njegovoj kući nalazi ovakvo obeležje. Zub vremena ipak učinio je svoje, ali za restauraciju eksponata niko nije zainteresovan, čak ni oni koji su u njihovoj kući instalirali ovu istorijsku postavku.

Informer

- Mi smo se obraćali udruženju boraca iz Prijepolja i dobili smo odgovor da oni nemaju finansijskih mogućnosti da bilo šta ulože u ovu Spomen sobu, tako da ako u skorijoj budućnosti ne bude bilo ulaganja sa njihove strane, mi ćemo, naravno, sami to uraditi, ali se plašimo da nismo dovoljno stručni da na pravi način zaštitimo fotografije i sve ostalo što se u tu nalazi - naglasio je Branislav.

Većina onih čije se fotografije i ostala znamenja nalaze u ovoj sobi, posle Drugog svetskog rata dobili su svoje ulice, po njima su se zvale škole i druge važne institucije, međutim, danas su potpuno zaboravljeni.

Informer