27.08.2024.

16:47

Foto: subotica.com

Srbija

Mladi programeri iz Srbije prešišali konkurenciju! Doneli četiri medalje sa olimpijade u Moldaviji

Srpski četvoročlani tim: Pavle Damjanović, Lazar Kolundžija, Petar Banović i Irina Stanišić predvođeni mladim mentorom Subotičaninom Ognjenom Tešićem, doneo je kući tri srebrne i bronzanu medalju.

Ekipno su zauzeli drugo mestu na Balkanu i sedmo u Evropi, ali pred njima je, kako kažu starije kolege, budućnost puna uspeha. 

Subotičani su ponosni na svog sugrađanina Tešića, koji paralelno studira i matematiku i računarstvo a član je i državne komisije za takmičenja iz informatike. Ovog leta pripremao je srpski tim za Evropsku juniorsku olimpijadu iz programiranja.

- Studiram teorijsku matematiku i primene, kao i računarske nauke, a od ove godine sam član državne komisije za takmičenja iz informatike koju čine najbolji bivši takmičari i olimpijci - rekao je Tošić za subotica.com. 

- Za olimpijadu u Moldaviji pripremali smo se celo leto a potom smo imali i tri probna takmičenja. Uspeh naše ekipe svedoči o tome da se trud isplato. Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima jer smo izjednačili najbolji rezultat Srbije od kada učestvujemo na ovom takmičenju - ocenio je Tošić.