17.09.2024.

18:28

Foto: K. K.

Srbija

(VIDEO) On je rođen s loptom! Strahinja iz Niša je pravo čudo!

Ovim sportom bavi se devet godina, a sve je počelo, kaže, tako što je želeo da pored klasičnog sporta, proba i nešto drugačije.

- Počeo sam sa košarkom, a onda sam hteo da isprobam nešto novo i fristajl mi je pao na pamet. Znao sam da postoji fristajl fudbal, pa sam onda istraživao kakva je situacija sa košarkom. Nije bilo ničega na internetu, ali sam od prijatelja na društvenim mrežama dobijao savete, šta, kako, ali sam nekako sve sam kreirao...- priča Strahinja. 

Izađete sa loptom na teren i onda korak po korak, kaže.

- Hteo sam da budem inovativan, prvo sam počeo da vrtim loptu na prstu, to je trajalo dve godine, onda sam shvatio da je potrebno nešto novo, došli su trik šutevi koji su mi i sad najzanimljiviji - govori Čaušević za Informer.

U početku je na terenu provodio po pet, šest sati dnevno a sad mu je, dovoljno i do dva sata.  

Kad on poleti za loptom, u trku napravi kolut napred, vešto sačeka loptu i baci na koš - retko kad omane! 

Na naše aplauze i divljenje, odgovara osmehom: 

- Ljudi ne mogu ni da zamisle koliko je vremena potrebno da odradimo pojedini trik, koliko je sve zahtevno i teško, jer svaki put radi druga grupa mišića!

Između klasične košarke, basketa, koji je sve atraktivniji i zanimljiviji i fristajl košarke, Strahinja je uvek za fristajl. 

- To je poseban sport, umetnost! Igra bez granice, mašta, muzika i akrobatika. Nema pravila, koraka, nošenih, duplih, ništa.! Sve je dozvoljeno i onako kako mašta kaže - objašnjava ushićeno. 

Najčešće vežba na terenu koji se nalazi pored zgrade u kojoj je odrastao, a koji je nekada vrveo od dece.

- Zanimljivo je klincima ovo što radim, ali nažalost dođu, probaju, shvate da je teško i odustanu. Razumem ih donekle jer i sam znam koliko je teško i meni dan danas. Bilo je i kod mene dana kada sam hteo da odustanem, najčešće kada želim da uradim nešto i to ne ide baš najbolje. Ali, nisam - zaključuje Strahinja. 

Fristajl košarka je najzastupljenija je u Kini i Japanu gde je i nastala, a u Evropi je, reklo bi se, tek u početnoj fazi.