15.12.2021.

17:44

Foto: Pixabay

TV

ZBOGOM SALU NA STOMAKU! Kako do ravnog stomaka?

Svi mi volimo da imamo ravan, zanosan stomak, naročito kad dođe lepo vreme. A to i nije neka mudrost - dovoljno je izbegavati namirnice koje nadimaju, unositi dovoljno tečnosti i tu i tamo, ipak, uraditi poneku vežbu.

U šest koraka

Marla Heler, autor Daš dijete, osmislila je šest koraka za skidanje sala sa stomaka:
- Jedite tri obroka dnevno, plus tri užine
- Pola sata dnevno umereno vežbajte jogu ili šetajte
- Odlazite ranije na spavanje
- Unosite dosta tečnosti, izbegavajte kofein, pijte osam čaša vode dnevno (iste efekte kao voda imaju i sok od povrća i biljni čajevi)
- Unosite umerenu količinu slanih namirnica
- Opustite se i budite optimisti. Razmišljajte o tome kako su pozitivni efekti neminovni

Vežbe

Ako svakodnevno radite vežbe za trbušnjake, a pritom ne vidite nikakve rezultate ili vam je stomak okruglast i punačak, najviše će vam pomoći jednostavna i praktična vežba "duboki stomak". Tajna je u uvlačenju gornjeg i donjeg dela stomaka u svakoj prilici i kad god se setite. Stomak naizmenično opuštajte i uvlačite dok hodate ulicom, čekate autobus, sedite na predavanju ili u kancelariji.
n Hidratacija je obavezna
Ne zaboravite da pijete dovoljno vode tokom celog dana, jer voda ima izuzetno važnu ulogu u varenju. Ona omogućava rastvaranje pojedene hrane i tako pomaže želucu i crevima olakšavajući probavu.

Ishrana - šta jesti?

Na jelovnik uvrstite hranu koja doprinosi topljenju masnih naslaga na struku i vrlo brzo ćete primetiti razliku. Konzumirajte nemasno meso i sve vrste riba, soju i orašaste plodove, integralni hleb i testeninu, zeleno povrće, sirovo ili kuvano, korenasto povrće: šargarepu, rotkvice, praziluk, celer, luk; suvo i sezonsko voće, maslinovo ulje, začinsko bilje: peršun, bosiljak, nanu, ruzmarin; crnu čokoladu, pod uslovom da sadrži najmanje 75 odsto kakaoa.
Izbegavajte veoma slanu i slatku hranu, koja zadržava vodu u organizmu, rafinisane namirnice - beli hleb, dvopek, mlečne proizvode - čak i nemasne jer njihova fermentacija izaziva nadutost, jela bogata zasićenim mastima, gazirana pića i industrijske voćne sokove, životinjske masti.

Ultimativna vežba

Jedna od najefikasnijih vežbi za stomak, koja pored toga jača i leđne mišiće, izvodi se na sledeći način. Lezite na leđa, ispružite noge, ruke stavite uz telo. U isto vreme, iz kukova izdižite ispravljena leđa i zategnute noge, tako da zajedno čine latinično slovo V, a ruke ispružite pravo ispred vas. Pokušajte da zadržite ovaj položaj 20 sekundi, duboko dišući, i vratite se na prostirku. Ponovite to više puta, onoliko koliko vam prija. Zadržavanje u ovom položaju, u jogi poznatom kao "brod", možete vežbanjem produžiti do čak dva minuta.

Anticelulit

Samomasaža se pokazala kao sjajan dodatak abdominalnim vežbama - podstiče mikrocirkulaciju, smanjuje zadržavanje vode na trbušnoj regiji, kao i efekat pomorandžine kore. Hidratantnu kremu, ulje za masažu ili losion za učvršćivanje kože nanesite na ceo stomak. Uhvatite blago kožu između palca i prstiju, pa je nežno masirajte od donjeg prema gornjem delu stomaka u smeru kazaljki na satu. Kožu slobodno štipnite, ali ne preterano snažno. Postupak ponavljajte svakodnevno, u trajanju od nekoliko minuta.
 

SASI DIJETA ZA RAVAN STOMAK!