Autor: M. Tonić Stojić

10.11.2022.

19:00

Foto: printscreen

TV

ISTINA O PILEĆEM MESU! Da li je piletina jedna od "najprljavijih" vrsti živinskog mesa, koliko često je treba jesti, a ko ne bi trebalo da je konzumira

Kada žele da se hrane zdravo ili izgube koji kilogram viška, ljudi najčešće biraju piletinu. Ova vrsta mesa priprema se brzo i lako je svarljiva. Prema rečima nutricionistkinje Ivane Mišić, pileće meso veoma je važno u ishrani i predstavlja značajan izvor kalijuma, natrijuma, gvožđa, cinka i fosfora.

Ujedno, piletina je vrsta mesa koja sadrži najviše aditiva pa je od neprocenjivog značaja kupovati je od sigurnih prodavaca i po mogućstvu organsku.

Zbog čega je treba jesti, koliko puta nedeljno i u kojim količinama, koja je najzdravija opcija za pripremu prilećeg mesa, razgovarali smo sa stručnjakom u iz ozblasti zdrave ishrane. 

- Piletina je vrsta mesa koju najčešće konzumiramo i dobro je što je tako zato što pileće meso ima najmanje kalorija u odnostu na druga mesa. Osim toga, sadrži gvožđe, selen, cink samim tim utiče na naš imunitet. Selen je izuzetno značajan kod regulisanja joda, a cink je antioksisans. Piletina nema sadržaj gvožđa koliki imaju druga mesa, ali ukoliko je konzumiramo u večim količinama, može da utiče na povećanje gvožđa u organizmu. Broj kalorija na 100 grama piletine je oko 120 pa se preporučuje u restriktivnim režimima ishrane. Pileće grudi imaju manji broj kalorija nego ostali delovi pileta, imaju manje masti, a više proteina. Bataci i karabataci imaju više masti, a sve zavisi da li se konzumiraju sa ili bez kožice. Preporuka je da se kožica uvek skida zato što se u njoj zadržava najviše štetnih materija, a povećava i kalorijsku vrednost. Tamniji delovi mesa, bataci i karabataci, sadrže više gvožđa u odnosu na belo meso - objašnjava mutricionistkinja. 

Informer

 

Piletinu je najbolje konzumitati kuvanu na pari, dinstanu ili pečenu na pek papiru. 

- Ako je pržimo u dubokom ulju ili pohujemo, kalorijska vrednost se duplira i ide do 250 kalorija na 100 grama mesa. Piletina je meso koje je najviše kontaminirano bakterijama pa je veoma važno da termički bude dobro obrađena - naglašava Ivana. 

NEGATIVNA SVOJSTVA PILEĆEG MESA I ŠTA AKO SE PRETERA

Informer

 

Sada je praksa da se pilićima daju antibiotici. Konzumacijom pilećeg mesa to utiče i na naš organizam tako što postajemo rezistentni na određenu vrstu antibiotika. Ukoliko je konzumiramo u većoj količini, protenini mogu uticati na varenje, povećanje telesne težine, povećanje holesterola u organizmu. Bubrežni bolesnici moraju biti obazrivi zbog stvaranja mokraćne kiseline, koja otperećuje ove organe, ukoliko se pretera sa unosom pilećeg mesa.

KADA SE UVODI BEBAMA U ISHRANU

Informer

Piletina se može davati bebama već od osmog meseca i to belo meso. Tamnije meso, batak i karabatak, počinju se uvoditi u ishranu od 10. meseca.

BELO MESO ILI BATACI?

Informer

 

Iako je pileće belo meso nutritivno najkvalitetnije, nikako ne treba izbaciti iz ishrane ni tamnije delove. Ključ zdrave ishrane je raznovrsnost i umerenost, a ne odricanje.