Autor: Milena Krstajić

27.11.2022.

20:00

Foto: Informer

TV

OVIH DESET NAMIRNICA PODSEĆAJU NA ORGANE I ZATO IH I ŠTITE! Orah je dobar za mozak, a avokado...

Sigurno ste mnogo puta pomislili kako jezgro oraha podseća na mali mozak ili kolut šargarepe izgleda kao oko. To su samo neki od primera, a ima ih još:

Grejpfrut - dojke: Grejpfrut, pomorandža i ostali agrumi iznutra podsećaju na ženske mlečne žlezde u grudima. Grejp sadrži limonoid, za koji je otkriveno da štiti od raka.

Informer

 

Orah - mozak: Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak. Dobar su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline i vitamine E od ostalih orašastih plodova.

Šargarepa - oči: Kad prerežete šargarepu, možete videti kako njena unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zenici. Beta-karoten iz šargarepe (koji joj daje narandžastu boju) pomaže u održavanju zdravog vida i štiti od razvoja katarakte.

Celer - kosti: Lišće celera podseća na kosti, a ovo povrće sadrži silicijum koji je deo onoga što kostima daje čvrstoću.

Informer

 

Paradajz - srce: Ako prepolovite paradajz, videćete da podseća na presek srca - ima "komore i pretkomore", a s druge strane i crvena boja asocira na ovaj organ. Ova namirnica ima više likopena od drugog voća, pa je zato odlična hrana za srce i krv. Likopen smanjuje rizik od srčanih bolesti, a paradajz je bogat vitaminom C, što je važno za zdravlje srca.

Pečurka - uvo: Kada presečete pečurku, podsetiće vas na uvo, a one su prepune vitamina D, koji je nužan za sprečavanje gubitka sluha.

Informer

 

Avokado - materica: Oblikom podseća na matericu i grlić materice, a istraživanja su pokazala da doprinosi ravnoteži hormona u telu i sprečavanju raka grlića materice. Upravo koliko treba detetu da se razvije u materici - devet meseci, toliko je potrebno avokadu da iz cveta postane plod.

Đumbir - želudac: Koristi se kao lek za želudac, a dobar je i za probavu. Njegov glavni sastojak - gingerol odličan je u borbi protiv mučnine i povraćanja.

Informer

 

Pasulj - bubrezi: Za pasulj kažu da liči na bubrege i pomaže njihovom normalnom radu.

Smokva - testisi: Semenke u smokvi podsećaju na spermatozoide, a dokazano je da smokve povećavaju njihovu pokretljivost, što utiče na plodnost muškarca.