Autor: Milena Krstajić

26.02.2023.

12:50

Foto: printscreen

TV

POČINJE VASKRŠNJI POST! Ako pravilno kombinujete ove namirnice bićete siti i u dobroj formi

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da budete siti i da ostanete u dobroj formi.

- Prva nedelja posta je na vodi, pa je zbog toga važno da na tanjiru imamu nutritivno bogate namirnice koje će nam dati energiju da bismo mogli normalno da funkcionišemo u toku dana. To su orašasti plodovi, mahunarke, sveže voće i povrće. Naravno, ne smete zaboraviti na dovoljan unos tečnosti (voda, čajevi, ceđeni sokovi) – savetuje naša sagovornica za Informer.

Tokom posta izbor namirnica dosta je sužen. Mnogima teško pada kada se na trpezi ne nađe meso. Pečurke su bogate biljnim mastima, belančevinama i mineralima od kojih su najvažniji gvožđe i mangezijum, pa tako mogu biti odlična zamena za proteine.

Informer

 

- Pravilnom kombinacijom namirnica možemo dobiti kvalitetan protein kao što ga imamo u mesu. Predlog je zeleno lisnato povrće, spanać koji je bogat gvožđem i magnezijumom, zatim brokoli, karfiol i paprika. Obratite pažnju na boju paprike jer što je boja jača, to je paprika bogatija vitaminima i mineralima – kaže nutricionistkinja.

Pored adekvatne kombinacije namirnica veoma je važno da redovno jedete jer na taj način organizam stvara naviku, pa samim tim nećete osetiti glad.

- Treba da imamo redovne i među obroke – tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dve užine. Tokom posta imamo kalorijski nižu ishranu, pa je bitno šta i koliko često unosimo u organizam. Mnogo je važan taj vremenski period koji prođe između obroka – od tri do četiri sata. Količina obroka ne bi trebalo da prelazi više od 250 grama, a salata je obavezna jer pruža osećaj sitosti - objašnjava Sandra Švabić.

Mnogima se čini da post znači gladovanje. Međutim, to nije tako. Period u kojem se uzdržavamo od mrsne hrane idealan je za detoksikaciju organizma.

Informer

 

- Ne treba gladovati tokom posta. U tom periodu organizam dovoljno trpi jer ga lišavamo hrane životinjskog porekla koja je energetski dosta bogata. Opet napominjem, pravilan izbor i kombinacija namirnica osigurava sitost. Kada je reč o voću, banane su prepune kalijuma, pa se preporučuju tokom posta jer će organizmu obezbediti dovoljnu količinu minerala. Jabuke, ananas i nar dolaze u obzir zbog vitamina C. Za užinu pojedite voćku i malo orašastih plodova (badem, indijski orah). Gledajte na post kao neku vrstu detoksikacije, a ne glad – kaže nutricionistkinja.

S obzirom na to je ovo najstrožiji post, riba je dozvoljena samo u određenim danima. Nutricioniostkinja Sandra Švabić ističe da je poželjno uvrstiti je u jelovnik, ali i da treba biti umeren jer ne odgovaraju sve vrste riba svačijem organizmu.

- U obzir dolazi pastrmka, kao i šaran na žaru. Šaran mogu da jedu osobe koje nemaju problema sa gojaznošću i insulinskom rezistencijom jer je dosta masan. Njima se preporučuje dimljeni losos, orada, oslić. U obzir dolaze i konzervisane ribe poput tunjevine i sardine – otkriva naša sagovornica.

Informer

 

Često će se dešavati da tokom posta osetite glad. U takvoj situaciji, savet je da prvo popijete vodu. Ukoliko i dalje imate želju za hranom, ovo je rešenje.

- Ukoliko u toku dana osetite glad uzmite malo lešnika ili badema. Nećete pogrešiti ako uz to pojedete i neku voćku. Videćete kako će vas brzo zasititi i bićete mirni do sledećeg obroka. Ako nemate problema sa šećerom, popijete čašu ceđenog soka od pomorandže. Možete da pojedete dva posna keksa i popiti šolju čaja – savetuje Sandra Švabić.