05.10.2023.

13:15

Foto: Miloš Rafailović

TV

Šta je autofagija i koliko je korisna? Nutricionistkinja objašnjava: Potpuno je pogrešno uverenje da morate gladovati! (VIDEO)

Koje su njene prednosti, kako utiče na naše zdravlje, a šta na nju utiče, samo su neka od pitanja za gošću "Info dana", nutricionistkinju Branku Mirković.

Prema rečima naše gošće, autofagija nije gladovanje; to je potpuno pogrešno. To je samo pravilan način unošenja hrane u organizam. Ona treba da bude način i stil života.

Informer

Branka Mirković

-Možemo da kažemo da se i u staroj Srbiji Sveti Sava hranio po principima autofagije. Metod autofagije podrazumeva da osam sati jedemo, a šesnaest sati ne jedemo. U toku tih šesnaest sati dozvoljeno je uzimati vodu, limunadu i slične tečnosti. Cilj je da se unutrašnji organi odmore od varenja- rekla je Branka Mirković. Ona je dodala da je velika greška u tome što ljudi veruju da u toku tih osam sati mogu da jedu šta god hoće.

-U tom periodu mogu da postoje dva ili tri obroka. Kada se probudite, ne treba odmah da jedete. Svi smo gladni oko 10-11h.  Autofagija je primenljiva kod svih koji su zdravi. Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i naravno deci u razvoju. Dok dete raste ne sme da bude na autofagiji- zaključila je nutricionistkinja.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: