Autor: Informer.rs

08.10.2023.

10:55

Foto: Informer

TV

Tempirana bomba na Bliskom Istoku! Iran ulazi u rat sa Izraelom?! (VIDEO)

Dejan Vukelić iz Srpskog portala kaže da je raketni sistem Izraela je zakazao i da je u prvih nekoliko sati je poginulo nekoliko stotina ljudi, kao i da do sada izraelski zvaničnici su navodili da su sukobi protiv Palestinaca samo antiterorističke akcije, a da ga sada nazivaju ratom.

- Bez ikakve najave i upozorenja počeo je sukob u Izraelu i gvozdena kupola, odnosno raketni sistem Izraela je zakazao i u prvih nekoliko sati je poginulo nekoliko stotina ljudi. Do sada izraelski zvaničnici su navodili da su sukobi protiv Palestinaca samo antiterorističke akcije, a sada ga nazivaju ratom - kazao je Vukelić.

Informer

Analitičar Boško Vasiljević navodi da se desio ogroman sukob između dve strane i smatra da današnjem svetu ne treba novi svetski rat, kao i da će doći do veće eskalacije i najgore je što ovo može da preraste u svetski rat, jer je to područje Bliskog istoka kao tempirana bomba prisustvom različitim religija.

- Preko noći se desio ogroman sukob između dve strane, a smatram da današnjem svetu ne treba novi svetski rat. Smatram da će doći do veće eskalacije i najgore je što ovo može da preraste u svetski rat, jer je to područje Bliskog istoka kao tempirana bomba prisustvom različitim religija - rekao je Vasiljević.

Informer

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da je najveći interes Irana da destabilizuje Izrael, ali i iranske paravojne formacije Hezbola koja je napala Izrael, kao i započeti konflikt između Irana i Izraela, a i rat koji može da se proširi na ostale zemlje.

- Najveći interes Irana je da destabilizuje Izrael, ali i iranske paravojne formacije Hezbola koja je napala Izrael, pored palestinske ekstremističke grupe Hamas. U ovom sukobu je ključno da li će Hezbola direktno ući u sukob i tako započeti konflikt između Irana i Izraela, a i rat koji može da se proširi na ostale zemlje Bliskog istoka - tvrdio je Blažić.

Informer

Marko Blažić

Naš sagovornik dodaje i da Palestinci neće odustati od borbe, ali i da ako se ne umeša iranska Hazbola ili još neko, Hamas neće moći sam da se izbori protiv izraelske vojske i Izrael čuva nuklearno oružje za slučaj većeg sukoba.

- Palestinci neće odustati od borbe, ali ako se ne umeša iranska Hazbola ili još neko, Hamas neće moći sam da se izbori protiv izraelske vojske. Izraelu će biti otežana normalizacija odnosa sa arapskim zemljama i smatram da čuvaju nuklearno oružje za potencijalno uključenje drugih zemalja u sukob - zaključio je Blažić.

Celu emisiju Info jutra obavezno pogledajte u videu ispod: