Autor: Informer.rs

10.01.2024.

22:09

Foto: Masha Bandjur

TV

Srbija i novi svetski poredak: Naša zemlja stameno održava neutralnost između Zapada i Istoka (VIDEO)

Istoričar Saša Adamović ističe da Srbija treba da odbrani svoje zemlje, Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, kao i da je Vladimir Putin zadao je jak udarac starom svetskom poretku.

- Odgovara nam nestanak starog svetskog poretka, ali nam treba da ostvarimo nacionalne ciljeve u ovim teškim vremenima. Srbija treba da odbrani svoje zemlje, Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Vladimir Putin je istorijska figura i zadao je jak udarac starom svetskom poretku, koji je hteo da ukloni Rusiju uprkos upozorenjima ruskog predsednika - rekao je Adamović.

Informer

Prema rečima profesora Adamovića pojedinci pokušavaju da nagovore neutralne zemlje da uđu u sukob, a da je na Srbiji da vodi računa o teritorijalnom integritetu i nacionalnom interesu.

- Povratak Donalda Trampa u Belu kuću će biti definitivno dobra stvar, ne samo za SAD i svet. Mi kao zemlja ne možemo da krojimo novi svetski poredak. Pojedinci pokušavaju da nagovore neutralne zemlje da uđu u sukob, a na nama je da vodimo računa o teritorijalnom integritetu i nacionalnom interesu - zaključio je Adamović.

Stručnjak za bezbednost Ivan Miletić kaže da nisu samo Amerika i Rusija u svetskom poretku, već i Indija i Kina.

- Indija je jedna od država novog svetskog poretka i svi misle da Amerika i Rusija drže glavnu reč, ali ima još država koje se pitaju kao što su Indija i Kina. Moramo da budemo obazriviji nego prethodne generacije, koje su prokockale naš nacionalni interes i moramo da sačuvamo našu zemlju u celini i sav srpski narod - kazao je Miletić.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da Srbija mora da se fokusira i unapredi i zacrta sebi jasan cilj, da bi pregovarala sa Zapadom i Amerikom.

- Amerika je promenila kroz istoriju stavove prema Srbiji, ali i Jugoslaviji. Mi moramo da gledamo svoje nacionalne ciljeve, jer Amerika voli da pregovara sa državama koje imaju jasne i zacrtane ciljeve, a ne sa državama koje lutaju. Srbija mora da se fokusira i unapredi i zacrta sebi jasan cilj - zaključio je Miletić.