19.01.2024.

09:55

Foto: Masha Bandjur

TV

Širi se sukob na Bliskom Istoku! Otvoreno novo žarište između Irana i Pakistana! (VIDEO)

Iranska nacionalna garda izvela je napad na Pakistan u utorak. Na meti su se našle baze sunitske terorističke grupe povezane sa Al Kaidom, koju godinama iskorišćavaju obaveštajne službe Amerike i Izraela za obračun sa protivnicima. Sada pakistanske vlasti tvrde da su uzvratile napadom na "skrovišta terorista" u iranskoj pokrajini Sistan i Baludžistan. Ove dve zemlje se međusobno stalno optužuju da pružaju utočište ekstremističkim grupama koje vrše napade u pograničnim regionima.

Stručnjak za bezbednost i kontraterorizam Svetislav Lutovac smatra da je ova situacija nova, ali je u isto vreme i stara.

Informer

Svetislav Lutovac

-Bliski istok počinje da biva prekretnica u menđunarodnoj infrastrukturi. Iran je pokrenuo vojni udar na delu Pakistana prema jednoj vojnoj grupaciji. Ja bih rekao da je Amerika saveznik Pakistana. Sama kriza sa Izraelom i Palestinom je rezultirala prisustvom SAD-a na tom prostoru. Iran okrivljuje Ameriku i tu grupaciju. Ono što Amerika svojom diplomatijom preduzima je ova reakcija Pakistana. U svakom slučaju mislim da će organizacija arapskih zemalja pokušati to malo da umire. Čak se i Kina ponudila da bude posrednik u toj pregovaračkoj misiji. Pirsustvo Amerike na Bliskom Istoku uopšte nije slučajno. Multipolarni svet će zaživeti, a ovo su neke vrste otpora. Ekonomski faktor će u velikoj meri zapljusnuti ceo svet- rekao je Lutovac.

Srboljub Peović iz Instituta za evropske medije rekao je da da misli da su šanse da se ovo izrodi u veći sukob minimalne.

Informer

Srboljub Peović

-Što se tiče samih kapaciteta ovih dveju država, Iran je opremljen za konvencionalni rat. Oni su jedna od najmoćnijih vojski na svetu. U pitanju je domaća industrija. Obe zemlje su izuzetno moćne i baš zato mislim da neće doći do većeg sukoba. Ne bih ovo okarakterisao kao svetski rat, ali imamo otvorene i tinjajuće sukobe na više mesta. Tinjajući sukobi postoje u Iraku, između Turske i kurda i sukob u Sudanu koji je proizveo sedam miliona izbeglica. Postoji velika verovatnoća da će se ovo priširiti na veći lokalni rat, a da li će prerasti u globalni, ostaje da vidimo- rekao je Peović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: