• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

16.01.2024

20:52

Izrael uvlači SAD u rat na Bliskom istoku! "The American Conservative" otkriva plan Netanijahua - svet čeka pakao!

EPA/Shutterstock

Vesti

Izrael uvlači SAD u rat na Bliskom istoku! "The American Conservative" otkriva plan Netanijahua - svet čeka pakao!

Podeli vest

U kontekstu nedavnih događaja na Bliskom istoku, povećavaju se rizici da SAD budu umešane u oružane sukobe. O tome piše američko izdanje „The American Conservative".

Kako navodi izdanje, Izrael će pokušati da uvuče SAD u rat na Bliskom istoku, ali Vašington to ne bi trebalo da dozvoli. Izdanje smatra da je za Ameriku optimalan pravac delovanja u ovoj situaciji suzbijanje vojnih aktivnosti Oružanih snaga SAD na Bliskom istoku.

Među primarnim zadacima, izdanje navodi povlačenje američkih trupa sa teritorije Iraka i Sirije, prekid raketnih napada na jemenske Hute, kao i odustajanje od direktne podrške Izraelu u predstojećoj konfrontaciji sa libanskim pokretom Hezbolah.

U suprotnom, SAD rizikuju da budu umešane u nekoliko sukoba odjednom - vojne operacije u Jemenu, Libanu, pa čak i direktnu konfrontaciju sa Iranom.

Podsetimo, nakon početka izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, broj napada na američke vojne baze na Bliskom istoku značajno je porastao.

Radikalne grupe povezane sa Iranom napadaju američke vojne baze u Iraku i Siriji raketama i bespilotnim letelicama. Vašington radije krije informacije o posledicama „dolazaka", ali je malo verovatno da svi oni ne dovedu do gubitaka u ljudstvu i opremi američke vojske.

U pozadini događaja u Ukrajini, umešanost Sjedinjenih Država u borbe takođe u ogromnom regionu jugozapadne Azije mogla bi negativno da utiče na vojni potencijal Vašingtona.

Međutim, pored istočne Evrope i jugozapadne Azije, postoje i potencijalne „vruće tačke" u Tajvanskom moreuzu i na Korejskom poluostrvu, na koje bi Sjedinjene Države takođe trebalo da zadrže pažnju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija