• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2024

15:19

Bliski istok na korak od velikog rata! Posle masakra u Bejrutu stiglo upozorenje sa najvišeg mesta: Preliće se!

youtube

Vesti

Bliski istok na korak od velikog rata! Posle masakra u Bejrutu stiglo upozorenje sa najvišeg mesta: Preliće se!

Podeli vest

Nakon što je Izrael u Bejrutu ubio jednog od lidera palestinske militantne grupe Hamas, Saleha el Arurija, njegovi saveznici libanski Hezbolah i zvanični Teheran prete odmazdom. Strahuje se od prelivanja sukoba iz Pojasa Gaze na Iran i Liban

Bliski istok nalazi se na korak od velikog rata nakon što je Izrael u utorak u Libanu ubio jednog od lidera palestinske militantne grupe Hamas, Saleha el Arurija. Hamas, kao i njegovi saveznici u regionu zbog toga prete osvetom, te se strahuje da bi oružani sukob, koji je zasad ograničen na Pojas Gaze, mogao da se proširi i na susedne zemlje - Iran i Liban.

Opasan razvoj događaja

Posle napada Izraela dronom na predgrađe Bejruta, u kojem su pogođene prostorije Hamasa i ubijeno šest ljudi, među kojima i El Aruri, mirovna misija Ujedinjenih nacija u Libanu upozorila je da je duboko zabrinuta zbog moguće eskalacije nasilja.

Portparolka Unifila - privremenih snaga UN u Libanu odgovornih za praćenje granice sa Izraelom Kendis Ardijel izjavila je da je situacija kritična.

- Nastavljamo da apelujemo na sve strane da prestanu sa paljbom, a sve sagovornike sa uticajem pozivamo na uzdržanost - kazala je Ardijelova.

Ona se oglasila nakon što je libanska militantna grupa Hezbolah poručila da ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Verni smo svojim principima i obavezama, koje smo sebi zacrtali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Oni su dodali da je ubistvo Saleha el Arurija i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta" ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet.

Tim povodom oglasio se i Iran. Ministar spoljnih poslova u Teheranu Husein Amir-Abdulahjan izjavio je da je El Arurijevo ubistvo u Bejrutu bila "kukavička teroristička operacija, koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci Sjedinjenih Država".

- Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za sigurnost zemalja u regionu - istakao je Amir-Abdulahjan.

Vođa na Zapadnoj obali

Inače, El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i jedan od zvaničnika te grupe, koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah. On je de fakto bio vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, a izraelski obaveštajci veruju da je pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. Učestvovao je 2011. u postizanju dogovora sa Izraelom, kojim je bilo predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za puštanje na slobodu izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita.

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kad su Izrael i Turska poboljšali odnose. Posle toga je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut, odakle je, navodno, upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali.


Libanska vlada: Za 24 sata biće sve jasno

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom kako bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo Saleha el Arurija u Bejrutu. Ipak, Habib je rekao da libanska vlada ne može da naredi predstavnicima Hezbolaha šta da rade.

- U naredna 24 sata biće jasno da li će oni reagovati ili ne. Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni u regionalni rat, čak ni Hezbolah to ne želi - rekao je Habib.

On je pozvao Zapad da "izvrši pritisak na Izrael da prekine sa nasiljem i akcijama, ne samo u Libanu, ne samo u Bejrutu već i u Pojasu Gaze".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17