Autor: Informer.rs

17.04.2024.

19:54

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

(VIDEO) Telegram je budućnost informisanja! Ekskluzivno za Informer Mihail Zvinčuk: Nikada ne bih ugrozio Rusiju curenjem informacija!

Novinar i ratni reporter Igor Damnjanović ističe da Telegram postaje vodeća aplikacija za izveštavanje, kao i da tu nema cenzure kao u medijima.

- Video sam da kanali postaju veoma popularni od početka rata u Ukrajini, a mnogo se cenzuriše u medijima, pa su Telegram kanali dobra stvar za izveštavanje. U Srbiji telegram kanali postaju sve više zastupljeniji izvor informacija, kao što su "Slovenski medved", "Sila sa Istoka", "Borbeni Efektivi". Pavel Durov, osnivač Telegrama, je jedan genijalan čovek ne samo u oblasti tehnologije, već i u biznisu. Napravio je i ruski pandan "Fejsbuku", a to je "VKontakte" - rekao je Damnjanović. 

Mihail Zvinčuk, vlasnik Telegram kanala "Ribar" objašnjava uticaj i način rada svog kanala u informisanju o ratnim žarištima.

- Svi telegram kanali su jako važan za kontrolu izveštaja, danas za prva tri meseca naš telegram kanal je mnogo više citiran nego neki mediji. Mi smo u stanju da priznamo i neke poraze i upravo zbog toga možemo da utičemo na poverenje svetske javnosti. Imamo sada veliku ekipu ljudi koja radi na mom kanalu. Bavio sam se podacima iz Sirije, Afrike, Bliskog istoka, a onda sam izveštavao o specijalnoj operaciji u Ukrajini. Ukrajinci su plasirali mnogo spinovanih informacija u početku, pa sam morao da reagujem na to. Kod nas se sve informacije proveravaju i mi smo kao mala obaveštajna služba - kazao je Zvinčuk.

Informer

On dodaje i da su zapadne službe pokušale preko mreže kanala Telegrama udare na Rusiju, ali i da je on pravio ozbiljne medijske kampanje za uticaj u svetu.

- Ja neku informaciju znam da treba da sačuvam, da ne bi pomogla protivniku. Zapad takođe može da koristi "Telegram" , a "Telegram" je ruska aplikacija gde nema cenzure. CIA i druge službe su napravile kontraobaveštajnu akciju i napravili su mrežu "Telegram" kanala koji su udarili na desnicu koja je zagovarala nacionalizam i tradiciju. Teorijama zavere su se borili protiv nas, a pošto nismo mogli da koristimo Fejsbuk koji se okrenuo protiv nas, Rusija se okrenula "Telegramu". Ja sam zarađivao prvo od naših pratilaca, a posle sam zarađivao od pravljenja medijskih kampanja. Jako je bitno da vršimo medijski uticaj za pravu stvar. Kada sam radio kod Jevgenija Prigožina, on se bavio Afrikom, ali i političkom borbom u Sankt Peterburgu, e tu dospeva kapital kada oligarsi ulažu svoj novac. Mi smo se bavili ozbiljnim kampanjama od Afrike do prestanka dostavljanja oružja Ukrajini. Ne bih se nikada bavio LBGT i ugrožio svoju državu - istakao je Zvinčuk.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka zakoni o stranim agentima će uticati na sve zemlje u kojima se pojavi.

- Sve što se tiče Gruzije treba gledati sa stanovišta gde su im glavni prihod Rusi. Zakon o stranim agentima je zapadna praksa, ali najviše će nastradati vlast, a stanovništvo će gubiti novac. U Kirgistanu je Sorošev fond objavio prestanak rada u toj zemlji, zbog upravo straha od zakona o stranim agentima. Ja sam došao u Srbiju da naučim srpske kanale kako da prave sadržaj - zaključio je Zvinčuk.