19.06.2024.

18:00

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Amerika se trese od sastanka Putina i Kim Džong Una! Dva lidera potpisala ugovor koji Zapadu nikako ne odgovara! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko ruskog pokreta istakao je da ni jedan ni drugi predsednik nisu popularni u prozapadnom delu sveta.

Informer

Slobodan Dimitrijević

-Viđaju se ljudi koji međusobno imaju dobru komunikaciju. Putin je predvodnik drugačijeg sveta od ovog unipolarnog, a lider Koreje je neko ko to sledi. Njihova unutrašnja politika nije popularna. U njihovim državama nema problema, a Zapad bi i te kako voleo da ih imaju. Šta god da se misli, ovo je jedna prijateljska poseta. Da li će iz ovoga da se izvuku neki benefiti? Da, svakako! I Severnoj Koreji se preti i potreban joj je partner kao što je Rusija. Kakav bi drugačiji doček nego veličanstven mogao da se očekuje kad dolazi najveći svetski lider u jednu manju zemlju. Mora se ozbiljno staviti prst na čelo i zapitati se kakve su poruke ove dvojice lidera koji apsolutno nemaju nameru da im se vršlja u dvorištu. Kina je takođe tu blizu i svesna je da se ovo na neki način otrglo kontroli. Sam način sprovođenja vojne operacije jasno pokazuje da Rusiji ne pada na pamet da radi nešto što se sada dešava u Gazi. Ipak, hoće da stave do znanja da ovo evopsko i američko arlaukanje ne može da prođe. Ovaj savez će se uvećavati, a već sada je toliko moćan da bi hučkači rata trebali da stave tačku na to- rekao je Dimitrijević.

Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije komentarisao je da je burna reakcija sa zapada na ovu posetu očekivana, iako poseta nije bila neočekivana.

Informer

Aleksandar Lukić

-U ovoj situaciji u kojoj se svet nalazi i u situaciji u kojoj se nalazi Rusija, te dve države su u takvoj situaciji da je prirodno da sarađuju. Zapad zapravo je najviše doprineo da dođe do ovakvog zagrljaja Rusije i Koreje, a taj zagrljaj nije ništa manji ni sa Kinom. Sa svojim nesmotrenim potezima Zapad je doprineo da se zemlje globalnog juga ujedinjuju i počnu da sarađuju mnogo više nego ranije. Ako se napadne jedna država, kao da je napadnuta druga. Ovaj sporazum dolazi u trenutku kada Zapad preti napadima na Rusiju po dubini. Evropa pokušava da se izvuče iz svega ovoga, ali ne uspeva. Kao da je obuhvaćena jakim stiskom duboke vlasti globalizma. U tom smislu možda nešto može da promeni ovo što se dešava u Francuskoj. Izbore je raspisao Makron, a izvesno je da će nacionalno okupljanje pobediti. Ako se Francuska makar malo otrgne, to je dobar znak. Francuska će i dalje biti na strani Ukrajine, ali neće isporučivati rakete dugog dometa. Pomagaće Ukrajini samo toliko da se održava na frontu. Ipak, trenutna situacija je u dobroj meri takva da se može odrediti kao neka vrsta vazalnog odnosa prema Vašingtonu. Francuska nije okupirana, a Nemačka jeste. Francuska nema teret od 20. veka koji Nemačka ima. Prema tome, Francuska može da ide ka tome da se obnovi njen suverenitet-rekao je Lukić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: