09.07.2024.

19:51

Foto: Miloš Rafailović

TV

Ukrajina provocira Rusiju da upotrebi atomsku bombu! Desetine dronova lansirane ka teritoriji Rusije zapravo su potez očajnika? (VIDEO)

Direktorka PEP-Akademije za avijaciju Danka Nešović rekla je da se rat dronovima vodi već duže vreme.

-Mi smo imali sugerisanje od SAD-a da se Ukrajina uzdrži od gađanja ratnih postrojenja, ali Ukrajina se oglušila od te sugestije. Kina ne želi da šalje ili prodaje dronove ni Rusiji ni Ukrajini. Ovde imamo i propagandni rat. Nije poenta rata da na svaki udar neprijatelja automatski reagujete, već prikupljate podatke kako ćete u budućnosti da reagujete. Ne možete vi državu koja je godinama vojna sila kao što je Rusija porediti sa Ukrajinom. Ukrajina ima državnu fabriku za proizvodnju dronova, ali to nije ni prići onome što ima Rusija. To je malo više propagandni rat. Ukrajina se trudi i proizvodi. Ipak treba puno znanja i iskustva da bi se dostigao neki nivo- rekla je Danka Nešović.

Informer

Danka Nešović i Željko Šajn

Ona je komentarisala kako funkcionišu novi savremeni dronovi od kojih je izuzetno teško napraviti odbranu.

-Imamo pametne rakete, pametne dronove... Kada vi napravite nešto pomoću veštačke inteligencije, to oružje radi po nalogu. Ako ste vi programirali dron da pogodi neku metu i da je neutrališe, on će to sigurno uraditi. Više je poenta na izradi protivvazdušne odbrane. Poenta svake države je da ne dozvoli da bilo kakav avion ne dođe do vaše države. Suština je da letilica bude neutralisana pre nego što dođe do vaše teritorije. U sistemu antidron odbrane, morate koristiti više sistema. Počevši od lažnog davanja signala dronovima, stelt tehnologije koja daje pogrešne podatke... Različite su vrste odbrane i najbolja je kombinacija svega toga. Odbrana je uvek desetostruko skuplja od onoga što vi koristite za napad. Jedan kineski dron može da se podeli na 6 delova i da svaki deo komunicira sa ostalima. Jako je teško da bilo koja država organizuje odbranu od ovakvih dronova- rekla je Danka Nešović.

Novinar "Politike" Željko Šajn rekao je da je za Rusiju teško da se opredeli za određene radnje, s obzirom na ogromnu provokaciju sa terena.

-Ukrajina je podžana od NATO bloka iako se stalno govori da postoje dva bloka. Mi imamo, sa ovim aktivnostima od strane Ukrajine, više izazivanje Rusije da upotrebi ono najsnažnije oružje koga se mi svi najviše bojimo. Ako se napadne neka zemlja na njenoj teritoriji, ako ta zemlja poseduje nuklearno naoružanje, ima pravo da ga upotrebi. Da li to radi Ukrajina? Provocira Rusiju? Da li to Ukrajina čini svojom strategijom ili potpomognuta NATO-om. Rusija ipak nije podlegla tim provokacijama. SAD su potpisale sa mnogim zemljama vojno-političke strateške dogovore. Ne treba sa tog aspekta gledati zašto Severna Koreja i Rusija sarađuju- rekao je Šajn.

Informer

On je govorio i o Lavrovu koga je imao priliku da upozna.

-Ministar Lavrov je ove godina 20 godina ministar inostranih poslova Rusije. Rusija je jedna od najstarijih službi koja funkcioniše u svetu. Imajući sreću da razgovaram sa Lavrovim, video sam da on nikada ne govri napamet. On zna da se naljuti, ali je veoma dobar analitičar. Vi njegovu izjavu ne možete da gledate suvoparno. On nikada nije izgovorio nešto napamet. Kad on istupa, njegov rečnik baziran je na određenim činjenicama. Ja sam mu postavio pitanje u Moskvi vezano za zapadni Balkan. On se nasmejao i vratio mi sledeći put pitajući me gde je istočni Balkan- rekao je Šajn.

Antonije Kovačević, glavni urednik "Serbia Times" komentarisao je turneju Orbana koji je nakon posete Kijevu i Moskvi, otišao u Vašington.

Informer

Antonije Kovačević

-Ovo što je Orban uradio poslednjih dana i nedelja svakako je važno. To će svakako ostaviti traga i doneće dobro i njemu i Mađarskoj. On pokušava NATO da okrene na drugu stranu, da pokaže da postoje i drugi stavovi. Orban nije sam. Premijer Slovačke rekao je svoj stav, a premijer Bugarske dolazi sa idejom da na NATO samitu počnu pregovori sa Rusijom. Orban će negodovati ako se NATO bude angažovao u Ukrajnini  u smislu ljudstva, a ne samo oružja. Američki mediji više se bave Džoom Bajdenom. Čak i CNN u jednom komentatorskom članku navodi da će ovo biti borba Bajdena da svoje poljuljano poverenje odbrani među svetskim liderima. Neki lideri Evrope izrazili su rezervu o tome koliko će Bajden moći da rukovodi ovom akcijom ukloliko NATO odluči da krene na Ukrajinu. Vrlo je jasno čiji je saveznik Orban kada su američki izbori u pitanju- rekao je Kovačević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: