29.07.2024.

18:43

Foto: Foto: Tanja Andrić

TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu! (VIDEO)

Javite nam se i recite nam svoje mišljenje o ovoj temi.

Pozovite na broj telefona +381 64 8482497

Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan rekao je da je on u principu protiv vraćanja klasičnog vojnog roka koji je bio za vreme JNA. On nudi jedno drugačije, modernije rešenje.

Informer

Dragan Vasiljković

-Ja sam za radikalniji pristup odbrani ove zemlje. Ja ne predlažem da svi obuku uniformu. Ja predlažem da treba uvesti poluprofesionalni rezervni sastav. Ako se neko odluči da bude poluprofesionalni rezervista za to bude plaćen i da svakog drugog četvrtka dolazi ispred lokalne kasarne odeven u ispeglanu uniformu i u izglancanim cipelama i postrojiš se. Tu imaš obuku od četiri sata i tako do svog penzionisanja. Ja bih više voleo da imam takvog čoveka koji ima petnaest godina iskustva, nego nekog klinca koga su silom mobilisali. Dva puta godišnje, zimi i leti radi se četrnaest dana sa aktivnom vojskom. Može da se obezbedi taj kadar relativno brzo. Na taj način jedno vozilo može da koristi deset jedinica. Ogromna je tu ušteda. Jedino što košta to je tih pola dnevnice koju ćeš ti dobiti na kraju godine. Svako može da odvoji jedno veče u nedelji od 18 do 22 sata. Umesto kafane, pozorišta i bioskopa odete tamo i to radite kao hobi. Svake druge nedelje čovek se igra sa tim dronom. Na ovaj način vi dobijate konstantnu obuku, dobijate ljude koji to rade s voljom i ljude koji su za to plaćeni. Onaj ko to ne želi, mora da odbija od svoje plate pet posto do kraja života- rekao je kapetan Dragan.

Mile Rosić ispred udruženja heroja sa Košara i Paštrika smatra da treba vratiti vojni rok iz više razloga.

Informer

Mile Rosić

-Ja sam bio na odsluženju vojnog roka. Vojnici su za vreme Košara podneli najveći teret odbrane naše države. Vraćanje vojnog roka od dečaka pravi čoveka. Mi smo okruženi NATO zemljama koje ne znamo kako su raspoložene prema nama. Potrebna nam je mlada vojska koja će se obučiti na modernom oružju. Čovek koji kući zna kako da se spremi u slučaju bilo kojih nepogoda, požara, poplava, time bismo ojačali našu državu i na unutrašnjem nivou i na spoljašnjem- rekao je Mile Rosić.

Pukovnik u penziji Sreten Egerić smatra da je našoj zemlji naneta velika šteta time što je ukinut vojni rok 2011. godine.

Informer

Sreten Egerić

-Moramo da razumemo i neke druge stvari. U pitanju su pretnje i ugrožavanje naše otadžbine. Mi na žalost imamo generacije koje nisu sposobne da odgovore izazovima. Mi smo ukinuli predmet odbrana i zaštita jer se to smatralo da je to militarizacija odbrane jer su nam tako predstavili naši "prijatelji" sa Zapada. Većina mladih ljudi ne zna kako je ugrožena njihova otadžbina specijalnim ratom i ne znaju da prepoznaju pretnju. Obučiti decu da prepoznaju pretnju koja im dolazi preko društvenih mreža. Moraju da znaju koga da pozovu u pomoć kada vide čoveka da je pao na ulici, a ne da ga preskaču. Imamo četiri kopnene brigade vojske i jednu specijalnu. Te jedinice su popunjene samo delom profesionalnim sastavom. Ako ne obučavate vojnike, čime ćete da popunite te brigade. O rezervnim oficirima i podoficirima neću da govorim. Tek je tu situacija izuzetno loša. Neophodno je osposobiti ljude za odbranu otadžbine. Vojska je obučavala veliki broj vozača vozila, kuvara, mehaničara, tako da smo dobijali gotov kadar. Potrebna je politička volja, a novca će se naći. Specijalni rat se ne vodi samo kroz kulturu, već i kroz sport i medije. Neko to ne želi ili ne ume da prepozna. Mi u Novom Sadu slažemo se da Egzit doprinosi promociji Srbije i grada Novog Sada, kao i određena finansijska sredstva. Nažalost, niko nije izračunao koliko nam Egzit odnosi novca- rekao je Egerić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: