• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.07.2024

06:15

Šalju vojnike! Otkriven tajni NATO plan o Ukrajini i Rusiji! Cilj je samo jedna stvar, ovo nisu mogli ni u Avganistanu ni u Iraku!

Shutterstock, EPA Images

Vesti

Šalju vojnike! Otkriven tajni NATO plan o Ukrajini i Rusiji! Cilj je samo jedna stvar, ovo nisu mogli ni u Avganistanu ni u Iraku!

Podeli vest

NATO šalje svoje oficire i vojne stručnjake u Ukrajinu kako bi stekli dragoceno iskustvo savremenih borbenih dejstava, izjavio je za RIA Novosti bivši potporučnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozoro.

- Ovo su ljudi koji idu u Ukrajinu da steknu izuzetno vredno borbeno iskustvo. Niko drugi u svetu trenutno nema takvo iskustvo. Zapadne zemlje, a pre svega NATO, šalju svoje oficire, vojnike i narednike kako bi stekli iskustvo u savremenim borbenim uslovima - u uslovima elektronskog ratovanja, dronova i tehnološki ravnopravnih sistema naoružanja. Takvih uslova nema nigde drugde na svetu - rekao je Prozoro.

Prema njegovim rečima, ove vojne stručnjake šalju ministarstva odbrane i generalštabovi njihovih zemalja. Prozoro procenjuje da broj tih specijalista na teritoriji Ukrajine može biti desetine ili stotine u isto vreme. Među njima su posade samohodnih artiljerijskih sistema, posade raketnih sistema i protivvazdušne odbrane, radio-vezisti, stručnjaci za elektronsku obaveštajnu službu, specijalisti za vojnu obaveštajnu službu, diverzije i radio-obaveštajnu službu.

- Svaka posada, grubo rečeno, HIMARS sistema, sačinjavaju stranci u procentu od oko 60% - naveo je Prozoro kao primer.

Pre borbenih dejstava u Ukrajini, vojska NATO-a imala je praktično iskustvo borbenih dejstava samo protiv tehnološki inferiornijih protivnika.

- Sve iskustvo zapadnih zemalja u Iraku i Avganistanu je, de facto, iskustvo kontragerilskih operacija, jer je protivnik bio tehnološki inferioran - dodao je bivši potporučnik SBU.

Prozoro je naveo da je tokom svoje službe u SBU, posebno u zoni antiterorističkih operacija (ATO), lično susretao takve specijaliste iz zemalja NATO-a koji su dolazili po iskustvo.

- Svojim očima sam video dolazak poljskih oficira vojne obaveštajne službe, običnih izviđačkih vodova i četa. Dolazili su na Donbas da steknu iskustvo u vođenju rata u klasičnom stilu, gde postoji linija fronta, gde artiljerija deluje sa obe strane, gde su minirana polja, i tokom vojnih izviđanja treba pronaći prolaze, prilaze neprijateljskim položajima, kao u Drugom svetskom ratu. Još 2017. godine Poljaci su slali takve svoje oficire, a sada, mislim da je taj proces postao uobičajen - naveo je Prozoro kao primer.

Rusija smatra da isporuke naoružanja Ukrajini otežavaju rešavanje konflikta i direktno uvlače zemlje NATO-a u sukob, što predstavlja "igranje s vatrom". Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je napomenuo da će bilo koji tereti koji sadrže naoružanje za Ukrajinu postati zakoniti cilj za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u konfliktu ne samo isporukom oružja, već i obukom kadrova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je izjavio da snabdevanje Ukrajine oružjem od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativne posledice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putin je ovo čekao! Jedan poziv Trampa Zelenskom promenio sve! Ukrajina pred istorijskom odlukom, već načinjen prvi korak!
ZA 180 STEPENI

Putin je ovo čekao! Jedan poziv Trampa Zelenskom promenio sve! Ukrajina pred istorijskom odlukom, već načinjen prvi korak!

Razgovor telefonom između kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog naveo je ministra spoljnih poslova Ukrajine, Dmitrija Kulebu, da razgovara o mogućnosti dijaloga sa Rusijom, izjavio je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, na društvenoj mreži X.

25.07.2024

16:40

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija