Autor: Informer.rs

18.08.2024.

13:35

Foto: Zoran Sinko

TV

Da li je zdravo popiti kafu na "prazan stomak" ujutru? Evo šta je pravilna ishrana i koliko obroka treba imati dnevno! (VIDEO)

Matić poručuje da je raznovrsnost namirnica jako bitna kako bi ishrana bila zdrava, odnosno pravilna.

- Pravilna ishrana je raznovrsna. Tu treba da budu zastupljene sve namirnice. Hrana je dosta jednolična na ovim prostorima. Mi vrtimo 50-60 namirnica, a u Nigeriji imaju 600 na raspolaganju. To je fenomenalno. Kad je pravilna ishrana u pitanju, treba da vodimo računa koliko obroka treba da uzmemo. Neke osobe treba da jedu manje hrane i češće obroke, ali u normalnim uslovima treba da jedemo jak doručak, odnosno pravilan. Prvo popiti čašu vode, možda i dve. Malo čaja, jedna, do dve kašike meda, malo propolisa, jedan limun... Nije dobro uzeti šoljicu kafe ujutru. Posle toga, voće. Ništa se ne meša sa voćem, to nije dobro - rekao je.

Informer

Svetlana Stanišić

Stanišić upozorava da se sve više konzumiraju veoma prerađeni proizvodi.

- Postoje ljudi sa različitim potrebama i navikama. Davati konkretne smernice ograničava ljude. Postoji nekoliko stvari koje su važne. Prvo, industrija hrane danas ima veliki interes da nam proda svoje proizvode i mi smo opčarani da verujemo da je normalno da svaki dan koristimo ultra-prerađene proizvode. Plastika je mnogo širi problem od one koju unosimo putem hrane. Tek se poslednjih godina otkriva uticaj te mikro i nanoplastike koja se nađe u telu. Ne možete da izbegnete da je udahnete. Alkohol i pušenje su jednostavniji poroci od hrane. Oni se mnogo lakše izbegavaju, ali mi svi moramo da jedemo. Ne možete nekome reći: "pa, ne jedi" - kaže ona.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: