19.08.2024.

16:23

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Akademik, prof. dr Dragan Radenović rekao je da je nesumnjivo da vojska kolektivnog Zapada učestvuje u akciji upada Ukrajinaca u Kursku oblast.

Informer

Stevica Deđanski i Dragan Radenović

-Ovde je reč o kolektivnom Zapadu i njihovim vojskama. Ja bih skrenuo pažnju na to da su ratna dejstva regulisana ratnim pravom. Pošto je ovo do skoro bila specijalna vojna operacija, nigde se zvanično nije reklo da se prešlo na ratna dejstva. Ulazak Ukrajine u Rusiju stvara uslove za proglašenje rata. To znači da počinje da dejstvuje ratno pravo, a to omogućava završetak čitave te ujdurme koja se naziva denacifikacija. NATO pakt prodaje oružje i tako pravi prihode za svoje zemlje. Kada je u pitanju ovaj nerazuman potez Ukrajine, logistički potpomognut od strane SAD i Velike Britanije, ne bi trebalo da vidimo osvetu predsednika Putina. Rat je čudan sklop okolnosti u kome se ne mogu projektovati situacije dugo vremena unapred. U Kurskoj oblasti dešavaju se veliki zločini. To je klasičan proksi rat. Ovo je napad kojem se logika onih koji su napali ne da jednostavno otkriti. Prevashodno je reč o tome da se taj sukob što pre završi jer preti da se proširi- rekao je Dragan Radenović.

Analitičar prof.dr Stevica Deđanski rekao je da verovatno neće biti ishitrenih reakcija od strane Rusije, a što je očekivala Ukrajina.

Informer

Stevica Deđanski i Dragan Radenović

-Rusija je pojačala svoje aktivnosti duž fronta i rezultati su sada mnogo bolji. Ukrajina već dugo ima problem sa regrutovanjem ljudi. Rusija će postići mnogo bolje rezultate. Ovo je bio iznuđeni potez Ukrajine. Na Zapadu su počeli sve češće da  govore da ovo treba da se završi. Ukrajinci su ovim ponovo vratili loptu u igru. Njima je bilo neophodno da se priča o tome kako bi i dalje stizao novac i oružje. Rat će trajati još neko vreme i ovde i na Bliskom istoku. Lukašenko je rekao da će oni primiti prvi udar ako dođe do toga, ali da će onda doći Rusija da ih odbrani. Rat će trajati koliko bude Rusija htela i završiće se kada ona bude htela. Nije to zbog toga što su oni najjača zemlja, već zbog toga što su oni ogromna zemlja koja poseduje nuklearne bombe. Sada treba naći model kako da iz ovoga izađu svi, a da ne bude daljih zatezanja. Nije realno da se to desi uskoro. Rusija odrađuje svoj posao koji mi zvanično još uvek ne znamo. Nekoliko puta sam bio u Rusiji. Tamo se rat ne oseća. Ekonomija je oštećena, ali to se ne oseća. Po mom mišljenju to je vrhunski podvig- rekao je Deđanski.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: