25.08.2024.

10:01

Foto: Tanja Andric

TV

Uskoro smanjenje cena hrane u svim marketima u Srbiji! Premijer Miloš Vučević najavio konkretne planove za pravičnije cene osnovnih životnih namirnica! (VIDEO)

Stručnjak za menadžment državne uprave prof. dr Mihajlo Rabrenović rekao je  da smo imali dosta složenu situaciju na prostoru Evrope.

-Došlo je do rasta cena energenata, a sve je to uticalo na cenu hrane. Neki su pomislili da je to sjajna prilika za špekulacije. Ta stabilizacija cena je dobra poruka za građane. Ova mera države koja će u narednih desetak dana biti precizirana sa trgovinskim lancima pomoći će da se smanji inflacija. Država je našla dobru meru u odnosu na preduzeća, ali treba dobro da se ispita koliki su im troškovi. Ta dugoročna ekonomska stabilnost mnogo nam znači. Građani će moći da kupuju više. Imali smo akciju "Dobra cena" koja je dala rezultate. Ukoliko se nastavi ovaj trend da postoje izazovi u cenama, uvek postoji mogućnost da se u lanac marketa uvede novi igrač. Zdrava konkurencija je za sve dobra- rekao je Rabrenović.

Informer

Mihajlo Rabrenović

On veruje da privatnici dobro razumeju da u Srbiji postoje stabilne ekonomske prilike.

-Savremena država svojim merama vodi računa o interesu svih učesnika. Razloga za zabrinutost nema. Nalaženje mere nam omogućava održivost. Privatnici bi uvek da zarade nešto više. Ipak, samoposluge su pune, pa vidimo da je situacija u tom pogledu stabilna. Možemo da pođemo od toga kolike su cene u okruženju. Poreska politike je standardna. Trgovci malo kriju  marže. Uslovi za poslovanje su dosta stabilni. Nekada postoje sezonske promene u cenama određenih namirnica- rekao je Rabrenović.

Celu emisju pogledajte u videu ispod: