05.04.2021.

07:13

Foto:

Vesti

ŠTA ZNAČI CRNA ČAŠA NA AMBALAŽI I TRI ZELENE STRELICE? 7 simbola koje svaki potrošač treba da zna!

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici

Enormne količine novca svakodnevno odlaze na prehrambene i ostale proizvode, na globalnom nivou. Svaka ambalaža, odnosno proizvod, mora da sadrži određene naznake, oznake i opise, i to je ustanovljeno svetskim, ali i lokalnim zakonima.

Informer

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise "najbolje upotrebiti do (određenog datuma)", odnosno "upotrebljivo do", i tu nema mnogo dileme. Druga oznaka je dosta "striktnija", i uglavnom prati namirnice kao što je meso, piše Telegraf.

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici. Osim što mora biti naznačeno kada ističe taj rok - od datuma proizvodnje, isto tako ambalaža mora sadržati simbol "otvorene kutijice", na kojoj piše broj - 6, 9, 12, 24.

Ti brojevi su, zapravo, meseci. Toliko smete da koristite proizvod - od datuma otvaranja. Izdvajamo 7 simbola, koji se često nalaze na ambalažama proizvoda, a na koje bi trebalo da obratite pažnju:

TRI ZELENE STRELICE

Ovaj simbol znači da pakovanje može da se reciklira ili je već reciklirano, a uglavnom je reč o papiru i kartonu.

Informer

7 simbola koji se često nalaze na ambalažama proizvoda
PRECRTANA KANTA

Ako ambalaža ima ovaj simbol, to znači da je zabranjeno odlaganje u kućni otpad, odnosno dozvoljeno je odlaganje na za to predviđena mesta, a uglavnom se misli na elektronski otpad. Poznato je da ni baterije ne bi trebalo bacati u kante za smeće u kući. Najbolje je sačuvati ih i odneti u supermarket, gde postoji adekvatna kanta.

ZELENA STRELICA U KRUGU

Simbolizuje čin da je proizvođač već uplatio određeni iznos organizaciji, koja se brine za prikupljanje otpada.

CRNA ČAŠA

Na šta vas podseća ovaj simbol, na staklenu čašu za vino? U pravu ste. Ovo je oznaka transportne ambalaže - lako lomljivo. Pored prikazanog simbola, najčešće se nalaze i strelice koje pokazuju u kom položaju bi trebalo da se postavi kutija prilikom prevoza i skladištenja robe.

OTVORENA KUTIJICA SA BROJEM

Dolazimo do oznake koju smo već objasnili ranije u tekstu. Dakle, reč je o roku upotrebe nakon otvaranja. Ako ste otvorili nov šampon, a na ambalaži je prikazana ova oznaka sa brojem 6, to znači da proizvod možete koristiti u narednih pola godine.

Informer

OZNAKA "CE"

Skraćenica od "Conformité Européenne" (eng. "European Conformity"), odnosno znak da proizvod zadovoljava uslove sigurnosti, zaštite, ljudskog zdravlja, životne sredine i javnog interesa.

"EVRO" CVET

U poslednje vreme naširoko se govori o zaštiti životne sredine, odnosno njenom ugrožavanju putem raznih faktora delovanja. Ovaj simbol upravo označava najmanji uticaj na životnu sredinu, tokom celog procesa proizvodnje, piše Telegraf