08.08.2021.

08:16

Foto:

Vesti

BEBA JE SVE MANJE, A ŽENE SVE KASNIJE RAĐAJU! Statistika je poražavajuća, a zašto se roditelji ne odlučuju za više dece?

Svesni velikog problema, država najavljuje nove podsticaje nataliteta – izmenu zakona o trudnicama i porodiljama i čak pet puta veća davanja za rođenje deteta.

Slika iz Tašmajdanskog parka u Beogradu, nažalost ne odgovara demografskoj slici Srbije. Ni statistika se ne podudara sa odgovorima koje smo dobili od pojedinih roditelja, osim u delu da se parovi sa dvoje dece lakše odlučuju za treće i četvrto.

Gde je prvo tu je i drugo - više je fraza nego realnost. Tu se beleži najveći pad.

Kao glavni razlog zašto se ne odlučuju za više dece anketirani roditelji navode društvene, poslovne i finansijske razloge.

Informer

- Pored mera finansijske prirode, treba ponuditi mladim ljudima da imaju širi spektar tih pogodnosti, mera i da oni prosto imaju mogućnost biranja. Nekome nije bitan taj finansijski momenat, ali je zato jako bitna mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva - rekla je Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom

Iako je natalitet višedecenijski problem - demografi kažu da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece - realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom. Statistika, međutim, pokazuje da je i to nemoguće. A šta je moguće?

- Na ljudima koji se bave malim bebama je da stalno ohrabruju majku, bravo, svaka čast, beba vam je mnogo lepa, pa da rodite još jedno kad ovako lepu decu rađate. I to je naravno dobar put, ali pravi put za rađanje više beba je odgovarajući socijalni program društva za koji ja mislim da ga nema - rekao je pedijatar, neonatolog Dragomir Branković.

Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.