MALIŠANI POHRLILI U LETNJU ŠKOLU KUVANJA! Od najboljih kuvara u Banatu naučili da prave baš dobre pite/VIDEO/FOTO/

V.N.

17:15 Srbija 0

V.N. | 22. 07. 2021.

MALIŠANI POHRLILI U LETNJU ŠKOLU KUVANJA! Od najboljih kuvara u Banatu naučili da prave baš dobre pite/VIDEO/FOTO/

Vešte ruke kikindskih mališana oduševile su i dugogodišnje kuvare u dečjoj letnjoj kuvarskoj školi koja se održava u organizaciji Kulturnog centra.


Preko 70 malih kuvara pokazalo je da je za umešnost u spremanju hrane potrebna samo dobra volja. Da su istinski zaljubljenici u hranu i pripremanje jela od testa, ali i njihovo aranžiranje, kikindski mališani dokazali su na delu u dvorištu Kulturnog centra. Palačinke, gomboce, pita krompiruša ili čikovi, sada su za njih najlakši posao u kuhinji.

V.N.

 

- U ovoj školi smo naučili i da dekorišemo hranu, a najviše mi se svidelo što sada znamo da pravimo dobre pite, jer smo učili od najboljih u Banatu-kaže devetogodišnja Lena Smiljanić. Za dvanaestogodišnjeg Nikolu Vukovića bilo je ovo jedno novo iskustvo i mesto gde je naučio da pravi razna jela.

- Mnogo mi se sviđa Mali kuvar, jer može dosta toga da se nauči i pravi na starinski način. Naučili smo da pravimo gomboce, krofne i čikove, a danas ćemo od žena iz Novih Kozoraca učiti da pravimo pitu krompirušu, nadam se odličnu-kaže Nikola.

Odziv za školu kuvanja je bio veći od očekivanog, pa su organizatori vidno iznenađeni brojem zanteresovane dece od 7 do 12 godina, morali da stopiraju dalje prijave.

V.N.

 

- Počeli smo sa letnjom školom kuvanja za decu 2019. godine i tada je odziv bio solidan, prijavilo se njih tridesetak. Prošle godine smo pauzirali zbog epidemijske situacije, a sada se za dva dana prijavilo čak 70 mališana. Morali smo da obustavimo dalju prijavu i podelili smo ih u dve grupe. Obe će imati obuku od po pet dana.

Pridružila su nam se razna udruženja žena i kuvari, tako da svako od njih jedan dan podučava decu kuvanju. Prvog dana su ih žene iz Udruženja „Suvača“ učile da prave čikove i gomboce, u utorak je „Vreteno“ iz Iđoša podučavalo mališane da prave krofne, potom je došao kuvar Radovan Subin, a danas su žene iz Novih Kozaraca pokazale deci kako da prave čuvenu pitu krompirušu.

V.N.

 

Petak je rezevisan za pravljenje palačinki sa našom Natašom „krofnicom“. Na kraju, svi učesnici će se provozati fijakerom, za šta će biti zadužen sugrađanin Dragan Strajnić-navela je direktorka Kulturnog centra Tanja Nožica.

Da ništa ne mora da se baci, već korisno iskoristi, mališani su videli u radionici koju vodi Ljiljana Bogosavljev. Tu su od preostalog testa koje su oblikovali pravili magnete, a potom ih farbali. Nisu izostali ni časovi za dekoraciju stola sa hladnim predjelom gde su se deca odlično snašla.

V.N.

 

Znatiželja, ali i znanje u pripremanju jela iznenadili su orgnizatore, ali i same kuvare, pa nije čudilo što su se deca u dekorisanju stola sa hladnim predjelom odlično snašla.

Možda će neko od njih, kada odraste, ispisati nove stranice kuvara. Ovo je bio svakako jedan od načina da se talenti otkriju.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.