05.09.2021.

08:50

Foto: printscreen RTV Pink

Vesti

ZA DVE NEDELJE OČEKUJEMO NAJJAČI UDAR DELTA SOJA! Đerlek: Ove mere se neće svideti građanima!

- Nažalost, mnogo jači nego što smo očekivali. Ne isključujem i mere koje se neće svideti građanima - smanjenje okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, noćnih klubova. Osnovni cilj nam je da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, a to nema cenu - kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

- Zapeli smo na 51,7 odsto punoletnih vakcinisanih i ne mrdamo. Imate li uopšte ideju kako da se pomerimo s mrtve tačke? O tome se razgovara svaki dan i možda već na narednoj sednici kriznog štaba biće ozbiljne priče kako to da rešimo - rekao je. 

Mirsad Đerlek je otkrio na koji način će se podstaći građani da se vakcinišu. 

Informer

- Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram. Situacija se pogoršava, imamo veliki broj nevakcinisanih u bolnicama, završavaju i na respiratorima, svakodnevno više od 15 ljudi gubi život, moramo da reagujemo - otkrio je Đerlek.

 
 
 
Sednica kriznog štaba

- Sednice kriznog štaba se, figurativno rečeno, održavaju svaki dan, non-stop se razgovara telefonom ili sastaje jer su nizak procenat vakcinacije i dominacija delta soja problemi koje moramo hitno da rešimo. I molim i medije i građane da ne vrše pritisak na krizni štab, kako bi doneo odluku koja bi zaista imala efekta.

Da li nas u februaru očekuje i četvrta doza vakcine i tako na svakih šest meseci? 

- Mnogi koji nisu iz medicine daju sebi za pravo da diskutuju o koroni i vakcini, što stvara veliku zabludu kod građana, a to nam uopšte ne treba. S druge strane, poštujem kolege, među kojima ima i uvaženih profesora, koji pričaju o četvrtoj dozi, ali prioritet države i zdravstvenog sistema je povećanje broja imunizovanih. Vakcinisali smo svega 51,7% punoletnih s obe doze, ali već pričamo o četvrtoj! Broj jedan nam je da povećamo prvu i drugu dozu, odmah posle toga je treća za pacijente koji su prioritetni, kojih je do 400.000, a boluju od teških bolesti praćenih smanjenim imunitetom. Ide i jesen s respiratornim infekcijama, pa i grip koji će trajati do marta, a vakcina kod takvih pacijenata polako gubi efekat i mora im se dati treća doza. Raduje me što već imamo odličan odziv - oko 200.000 građana primilo je treću dozu - rekao je Đerlek.