21.09.2021.

14:28

Foto: printscreen

Vesti

U NEKOLIKO DANA SE MOŽE PROMENITI SVE! Šta su uzroci srčanog udara kod mlađih od trideset?

Dr Miloš Obrenović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalista interne medicine u "Puslu Srbije" govorio je zašto umiru mladi ljudi na sportskim terenima iako su prošli sve zdravstvene provere, kao i da li je moguće predvideti i sprečiti smrtni ishod.

- Neke stvari je jednostavno nemoguće predvideti. Pitanje je da li je dečak preminuo na Adi imao koronu ili ne. Jako je veliki broj asimptomatskih stanja kod mladih, a posledice mogu da budu i ovakve, ali nažalost ponekad ni najdetaljniji pregledi ne mogu da predvide ovakve situacije - kaže dr Obrenović.

On je naveo da u pravilniku o sportu jasno stoji da je neophodno bar jednom godišnje raditi sistematski pregled, sa proverom opterećenja.

- Kontinuirano praćenje ekg-a, pregled specijaliste i laboratorijski nalazi. Oni se rade dva puta godišnje. Iako ste uradili kompletan pregled, u nekoliko dana se može promeniti sve. Neko se može zaraziti koronom ili koksakijem u jednom danu, a da to i ne primete. Jedino što može da se primeti je aritmija ili preskakanje srca. Mnogi pacijenti koji imaju aritmiju, ne osećaju je - kaže dr Obrenović koji naglašava da se aritmija može videti na pregledu, ali može preduprediti tragične posledice.

- Propusti su što se ne rade dovoljno ti pregledi. Poput testa opterećenja. Za sve učesnike u sportu, šestomesečni pregledi su obavezni - kaže dr Miloš Obrenović.