• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika

20.09.2021

23:21

Preventivni pregledi srca pod opterećenjem su važni! Kardiolog Hadži Tanović o mladićima koji su naprasno umrli! SAMO PREOPTEREĆENO SRCE STAJE!

Društvo

Preventivni pregledi srca pod opterećenjem su važni! Kardiolog Hadži Tanović o mladićima koji su naprasno umrli! SAMO PREOPTEREĆENO SRCE STAJE!

Podeli vest

Vest o mladim, zdravim ljudima koji su se sami srušili i preminuli - dečaka od 16 godina koji se srušio na fudbalskom terenu na Adi Ciganliji i mladića (21) koji je pao na bini na Kupusijadi i nakon toga preminuo. - uznemirila je sve, a evo šta o tome kaže poznati kardiolog Višeslavi Hadži Tanović

Mladi, pa čak i deca, mogu imati problem sa srcem ili virus koji ih "napada", a da se to ne primeti dok ne bude kasno. Zbog toga je posebno važno da se preventivni pregled srca pod opterećenjem, ne obični, uradi pre nego što se započne bilo kakva fizička aktivnost - rekao je Hadži Tanović.

Mi imamo dobru saradnju s pedijatrima, mi pratimo takve probleme godinama, znamo za koksaki koji obori dete na sportskom terenu. Sećam se dečaka od 15 godina koji je na DIF-u preminuo, imao je koksaki a nije bio pregledan. Ko god se bavi sportom, mora da ide na test opterećenja. Ništa ne znači običan pregled, ovako kao kad mi sada sedimo, morate da vidite kako će srce izdržati napor. Verovatno je da je i ovaj mladić imao virus koji je tokom zamaranja opteretio srce. Mora to da primeti trener, da to lekar zna. Opterećeno srce više ne može da izdrži i staje. Mi znamo da virusi napadaju srce, viremija kao i grip može da dovede do nagle smrti kada smo u naporu - rekao je on.

Tu ne postoji pravilo uzrasta, rekao je on.

Ma i sa pet, deset ili 50 godina, profesionalac ili rekreativac, mora doći kod kardiologa na stres eho i test opterećenja. Sportski klubovi trebalo bi da to uvedu kao obavezu, ali da se to u praksi ne dešava. Tokom običnog pregleda, i najteži srčani bolesnici imaju normalan nalaz, jer sede u ordinaciji. A onda ustanu i posle pet koraka ne mogu da dišu! A oni koji misle da su zdravi, moraju da prođu kompletan pregled da bi se utvrdilo kako se srce ponaša u naporu - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija