19.05.2022.

11:04

Foto:

Vesti

IZGUBILI STE NOVČANIK PUN LIČNIH DOKUMENATA? Evo detaljne računice koliko će vas koštati VAĐENJE NOVIH!

Ono što najčešće stvara stres jeste činjenica da prilikom gubitka dokumentacije, sva dokumenta se moraju vaditi ispočetka, što iziskuje mnogo vremena, živaca, papirologije, a tek para...

Cena dokumentacije nije ista prilikom vađenja nekog dokumenta prvi put i prilikom vađenja nakon gubitka istog, jer se prethodni mora zavesti kao nevažeći, pa je samim tim i cena veća, odnosno taksa koja se za to plaća.

Neki ljudi su te sreće da im pronalazači vrate dokumenta, ali s obizorm da to nije nešto što je sigurno i da može da potraje, ne vredi čekati, jer ne možete slobodno šetati bez lične karte, sesti u automobil bez vozačke i saobraćajne, niti da se lečite bez zdravstvene knjižice. Novac možete podići u filijali banke, ali i za to treba izdvojiti posebno vreme u terminima kada banke rade. A ako živite u Begradu i koristite javni gradski prevoz, moraćete po novu karticu koja takođe košta.

Informer

Ovo su cene sa taksama svih usluga koje biste morali da platite kada biste ostali bez ličnih dokumenata:

Informer

Saobraćajna dozvola

  • Naknada za izradu saobraćajne dozvole iznosi 660 dinara
  • Naknada za izdavanje saobraćajne dozvole iznosi 654 dinara
  • Republička administrativna taksa za izdavanje nove saobraćajne dozvole, tj. duplikata je 2.470 dinara

Bankovna kartica

  • Blokiranje postojeće bankovne kartice iznosi 200 dinara
  • Troškovi izrade nove bankovne kartice iznosi 700 dinara

Karta za gradski prevoz

U ovom slučaju ne možemo precizno izračunati jer su različite tarife u gradovima Srbije, ali ako bimo računali da koristite povlaćenu mesečnu cenu beogradsce kartice za 2 zone onda bi cena bila sledeća:

  • Troškovi izrade personalizovane beogradske kartice je 250 dinara
  • Mesečna karta sa povlašćenom cenom za 2 zone iznosi 1.120 dinara

Kada saberemo sve gore navedene cifre, dolazimo do cene od 15.643. Prema zvaničnom srednjem kursu evra, to je oko 100 evra.

Obratite pažnju i vodite računa o svojim stvarima, jer pored živaca i vremena, vađenje novih dokumenata košta i dosta novca, prenosi Espreso.

Bonus video: