12.09.2022.

07:00

Foto:

Vesti

VEĆ SADA STIGLE NAJAVE DA ĆE DOGODINE CENE LETOVANJA BITI PAPRENE! Aranžmani u 2023. skuplji za 20 odsto! Ni "paradajz turizma" nema ispod 1.000 evra

Turistički aranžmani za letovanja u Grčkoj, Egiptu i Turskoj sledeće godine biće skuplji za 20 odsto nego ove godine, najavio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija ("Juta")! Najviše će poskupeti hoteli, ali će i smeštaj u privatnim apartmanima "skočiti" za 10 odsto.

Informer

Aleksandar Seničić

Papren odmor

Tako će polupansion u hotelu na grčkom ostrvu Rodos za dve osobe na leto 2023. iznositi oko 1.916 evra, dok su turisti ove godine za isti hotel i uslugu plaćali 1.598 evra. Poređenja radi, ovaj isti aranžman pre korone, 2019. godine, koštao je oko 640 evra manje ili 1.278 evra!

Putnici koji su do sad letovali u apartmanima takođe ove godine plaćali su skuplje, a to ih čeka i dogodine. Recimo, u grčkom Polihronu smeštaj za porodicu ove je godine koštao 546 evra, ista ova ponuda pre tri godine iznosila je 492 evra, a za narednu se očekuje da bude čak 600 evra!

Direktor "Jute" kaže da je očekivano da cene budu više zbog troškova za gorivo i inflacije u zemljama u kojima naši turisti najčešće borave. Cene ovogodišnjih aranžmana veće su u odnosu na prošlogodišnje za 20 odsto, a sledećeg leta čeka nas skok cena za još 20 odsto.

- To nam se sada najavljuje kao nabavna cena smeštajnih kapaciteta. Poskupljenje se odnosi na Grčku, Tursku, Egipat, Španiju i Italiju, gde najveći broj turista i putuje. Kada je reč o Crnoj Gori, za sada su najave za oko 10 odsto poskupljenja. To sve se odnosi na hotele, a kada je reč o privatnom smeštaju i apartmanima, tu se ne očekuje tako veliko poskupljenje, već će biti do 10 odsto - kaže Seničić.

Informer

On dodaje da je nakon dve godine pandemije ova letnja sezona bila dobra i da su agencije ponovo počele normalno da rade. Za Egipat ćemo ove godine verovatno imati zabeležen najveći broj putnika u poslednjih 20 godina, odnosno 70.000 prodatih aranžmana.

- Ove godine u Grčkoj je bilo 750.000 turista. Kada budemo sabrali ceo avgust i početak septembra, verujem da ćemo doći do 900.000 srpskih turista. To je broj koji smo i očekivali i to je negde oko 10 do 15 odsto manje u odnosu na 2019. Znatno je sada bolje nego lani, za 60 odsto više turista je letovalo u Grčkoj. Od toga je 20 odsto putovalo u samostalnoj režiji, a ostatak je išao preko turističkih agencija - kaže Seničić.

Prema njegovim rečima i interesovanje za Tursku je veće nego ranije i naši turisti tamo idu tokom cele godine.

- Prema našim procenama, Turska će imati veći broj ostvarenih turističkih aranžmana za 15 do 20 odsto u odnosu na godinu pre pandemije. Očekujemo da oko 250.000 srpskih turista poseti Tursku tokom ove cele godine. Pored letovališta, mnogi obilaze Istanbul i Ankaru, sa kojom sada imamo direktnu liniju - kaže Seničić i dodaje:

Informer

- Bugarsko more i dalje mami turiste i u toj zemlji ove godine bilo je oko 100.000 naših turista. Uglavnom su to ljudi iz istočne i jugoistočne Srbije, kojima je to more najbliže.

Skupo gorivo

Ove sezone na rast cena aranžmana, kažu u agencijama, najviše je uticao rast cena energenata izazvan ratom u Ukrajini, pa su još u maju bila prva poskupljenje avio-karata. Cena goriva u avio-industriji tada je skočila i do četiri puta u odnosu na onu kada su čarter-letovi ugovarani, a na poskupljenje aranžmana uticali su i poskupljenje hrane, struje, goriva i transporta.