05.07.2018.

10:13

Foto:

Vesti

SRBI SKIDAJU PRIŠTINSKE UNIFORME, SLUTE OPASNOST ZA SEVER?! Tači i Haradinaj im uzalud nude pare da UDARE NA BRAĆU!

Politikolog Dragomir Anđelković kaže da Beograd jeste svojevremeno apelovao na Srbe da se ne priključuju toj formaciji, ali da ni u kom slučaju i ni na koji način sada nije mogao da utiče ni na čiju odluku.

- Priština usiljeno radi na formiranju nelegalne vojske i radi međunarodnog kredibiliteta pokušava da što više pripadnika srpskog naroda pridobije za te formacije.

S jedne strane, Priština uspeva da novcem privoli Srbe. Sa druge strane, veliki broj Srba, koji su ranije pristupili KBS-u u skladu sa Rezolucijom 1244 i za koje je bilo predviđeno da se bave elementarnim nepogodama i da budu pomoćna snaga policiji, počinje da preispituje svoje dalje učešće shvatajući da postaju deo albanskih paravojnih formacija koje sutra mogu da posluže za udar na Sever - kaže Anđelković.  

KBS su prema izveštaju od prošle godine imale 247 pripadnika iz redova manjinskih zajednica, među kojima su i Srbi. Iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao kada ih je 63 primljeno u tu kosovsku formaciju.

OPASNO! LONDON SPREMA ODMAZDU PREMA SRPSKOJ: Banjaluka mora pasti, a Rusija ne sme imati nikakav uticaj!

- Srbi koji nemaju nikakvo iskustvo sa bezbednosnim snagama, a to su vrlo često mladi ljudi bez posla, biraju ulazak u te formacije zbog novca, dok oni koji su ranije bili deo tih snaga shvataju u šta one prerastaju i kakva je to opasnost za srpski narod, pa ih polako napuštaju. Mislim da će taj trend biti u narednom periodu pojačan i da Albanci neće lako moći da predstave svoju paravojsku kao multinacionalnu snagu u interesu svih građana koji žive na Kosovu - veruje sagovornik.

Anđelković dodaje da je ovaj postupak Srba stvar njihove moralne odluke i da nikako nije u pitanju neki pritisak. Inače, za transformaciju KBS-a u "Vojsku Kosova" potrebne su dve trećine glasova u "Skupštini Kosova".

Kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj obećao je da će 2018. godina biti godina ne samo vizne liberalizacije za Kosovo, već i godina u kojoj će biti formirana "Vojska Kosova". 

HOĆE SRBIMA DA ZATRU TRAG! Više od 200 Srba iz Đakovice optuženo za ratni zločin!

KBS su zvanične oružane snage na Kosovu i Metohiji i nalaze se pod kontrolom i komandom KFOR-a i samoproglašene "Republike Kosovo". 

AP/Beta/Fotomontaža

Glavni zadaci KBS-a su zaštita civilnog stanovništva, tj. traganje i spasavanje, uklanjanje eksplozivnih naprava, gašenje požara, itd. KBS su osnovane 21. januara 2009. godine od snaga "Kosovskog zaštitnog korpusa".

MILO ĐUKANOVIĆ, JADO JADNI I BEDNI: Poslao vojnike na Kosovo da TAMO SLUŽE NATO PAKTU!

Prema planu Martija Ahtisarija, Kosovo ima pravo na snage sa lakim naoružanjem koje smeju da broje do 2.500 vojnika u aktivnom sastavu i 800 vojnika u rezervnom sastavu. KBS za sada imaju više od 8.000 pripadnika i u svom naoružanju imaju helikoptere, tenkove, protivvazdušno, ali i ofanzivno oružje.

Tagovi: