• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

05.07.2018

09:47

OPASNO! LONDON SPREMA ODMAZDU PREMA SRPSKOJ: Banjaluka mora pasti, a Rusija ne sme imati nikakav uticaj!

Politika

OPASNO! LONDON SPREMA ODMAZDU PREMA SRPSKOJ: Banjaluka mora pasti, a Rusija ne sme imati nikakav uticaj!

Podeli vest

Ne postoji presedan u kojem je strana vojska u nekoj državi obezbeđivala poštovanje izbornih procedura, već samo interese sopstvene zemlje, britanske najave su u  Srpskoj izazvale opravdani gnev vlasti i građana. Istovremeno, britanska reakcija na neslaganje Banjaluke sa slanjem dodatnog kontingenta britanskih vojnika u BiH pokazuje da politika Republike Srpske ima efekta

Sve je počelo od najave britanskog konzervativnog dnevnika "Tajms" da Velika Britanija u BiH šalje dodatnih 40 pripadnika specijalnih snaga s ciljem da se, tokom oktobarskih izbora, spreči mešanje Rusije, a nastavljeno je izjavom britanskog ministra odbrane Gevina Vilijamsona da takve aktivnosti pokazuju britansku posvećenost da u BiH budu sprovedeni pravedni i pošteni izbori, kao i da ne dođe do „štetnih" uticaja spolja.

S obzirom da u istoriji ne postoji presedan u kojem je strana vojska u nekoj državi obezbeđivala poštovanje izbornih procedura, već samo interese sopstvene zemlje, britanske najave su u Republici Srpskoj izazvale opravdani gnev vlasti i građana.

Vilijamsonova najava pokrenula je i reakciju Ambasade Rusije u BiH i odmah potom britanski političari počeli su da reteriraju u svojim stavovima - nije, navodno, u pitanju borba protiv ruskog uticaja, već jačanje snaga Eufora.

Sada Britanci prete i kažu da predsednik RS Milorad Dodik izmišlja lažne pretnje, što može da ugrozi dugoročne odnose Velike Britanije i RS.

Tako se, posle ideje da se prvi put u svetskoj istoriji vojna sila brine o poštenom sprovođenju izbora, pojavljuje i ideja o ugrožavanju diplomatskih odnosa između jedne suverene države i jednog dela druge suverene države.

MILO ĐUKANOVIĆ, JADO JADNI I BEDNI: Poslao vojnike na Kosovo da TAMO SLUŽE NATO PAKTU!

Britanski arsenal diplomatskih mera za spuštanje odnosa sa RS ne nosi sa sobom ništa novo što u britanskoj politici prema srpskom narodu nije viđeno u poslednja dva veka, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Što se tiče konkretnih mera protiv RS, on navodi da London može da spusti odnose sa Banjalukom na najniži mogući nivo i da dv prednost centralnim organima u Sarajevu.

- To može da bude na političkom planu, u domenu komunikacija i odnosa, to može da bude na ekonomskom planu, u domenu investicija i svega onoga što bi moglo da dođe iz Velike Britanije i treće, u afirmaciji jedinstvene BiH, i na unutrašnjem i na spoljnom planu, zalaganjem za federalizaciju, ono što je inače politika Velike Britanije. To nije ništa novo - kaže Milivojević.

Svojim stavom, odnosno pretnjom, Velika Britanija daje do znanja tri stvari, objašnjava Milivojević. Prvo, da joj smeta politika koju vodi Banjaluka.

HOĆE SRBIMA DA ZATRU TRAG! Više od 200 Srba iz Đakovice optuženo za ratni zločin!

- Daje do znanja ono što je nama već poznato, da imaju primedbe na Dodika i na politiku RS koja se protivi federalizaciji BiH, odnosno koja se protivi interesima koje zastupa Velika Britanija, koja se protivi specijalnim vezama i afirmaciji srpskog pitanja. Druga stvar, ovakvim reakcijama pokazuje da politika Banjaluke ima efekta i da proizvodi dejstva koja su suprotna interesima Velike Britanije - kaže Milivojević.

fotomontaža

Treća stvar je, kaže Milivojević, globalni antiruski momenat u kojem britanska politika tretira Srbiju i srpski narod kao deo ruskih interesa. On citira srpskog istoričara Milorada Ekmečića koji je svojevremeno zapisao da je srbofobija rukavac rusofobije.

- Treba računati da Velika Britanija sada kada izlazi iz EU projektuje svoju samostalnu politiku da opet bude antiruska. Podsećam na izjavu Tereze Mej u Skoplju da će Britanija učiniti sve da spreči ruski uticaj na Balkanu i da će London ako treba biti nosilac akcije protiv toga. Prema tome, sasvim je sigurno da se u to uklapa srpsko pitanje na Balkanu, kao celina, a u tom kontekstu i položaj RS, specijalni odnosi, afirmacija RS kroz politiku koju sada vodi Banjaluka - zaključuje Milivojević


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljube

pre 5 godina

Britanci su od uvek imali ovakav ili sličan odnos prema Srbiji, samo je to nekad bilo bolje ili lošije prikriveno. Oni se i danas u 21. veku ponašaju kao da je 18. vek i da su oni najjača imperijalistička sila na svetu kojoj je sve dozvoljeno i koja radi šta hoće. Sada iza leđa imaju Ameriku i smatraju da im niko ništa ne može. Pošto Amerika polako gubi dominantnu ulogu tako će i Britanci morati da se povlače jer ostatak sveta pogotovo njih neće trpeti. Toliko su osioni u napadima na Rusiju da nekd deluje da pristo izazivaju da ih ovi napadnu - jadnici, nisu ni svesni da bi njih Rusija zgazila za nekoliko dana.

svevid

pre 5 godina

Ovi Ostrv(ljen)ski Imperijalisti i đavolje sluge baš "tražeguzici čepa"...i dobiće ga.Sigurno i...ubrzo!

Zdenko

pre 5 godina

Sto se Engleza tice, pa oni su ljudi moji otvoreno surovali s Hitlerom! A, ovamo, kobajagi, nasi saveznici! Zna se da su oni najpodmuklija nacija u celoj Evropi!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija