28.09.2021.

10:38

Foto: Tanjug

Vesti

UDARIO ŠIPTAR NA ŠIPTARA! Bećaj rasturio Kurtija - NE MOŽEŠ DA TRAŽIŠ RECIPROCITET, BEZ FORMIRANJA ZSO!


U izjavi za Kosovo online, Bećaj ukazuje da je sloboda kretanja jedino racionalno rešenje za novonastalu situaciju na severu Kosova i Metohije, gde Srbi već deveti dan blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak.

On je dodao da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

"To je jedna notorna glupost obe strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se složeno pitanje implementacije odredbe o formiranju Zajednice srpskih opština shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova", kaže Bećaj i dodaje da su Priština i Beograd prethodnih dana "nepotrebno demonstrirali silu".

Informer

On je podsetio da je međunarodna zajednica u nekoliko navrata pozivala na deeskalciju, kao i da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine sutra sastati u Briselu, ali ne veruje da će na tom sastanku biti postignuto neko konkretno rešenje jer, kako kaže, dve strane već 10 godina vode dijalog uz posredovanje Evropske unije o normalizaciji odnosa koji ne daje rezultate.

"Birokratija EU sve više liči na vatrogasace koji dolaze u teškim situacijama, ali ne čine baš ništa da do kritičnih situacija ne dođe", smatra Bećaj i ističe da evropski lideri godinama unazad govore kako Srbija i vlasti u Prištini treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, ali da oni sami ne doprinose da se to i dogodi.

Posetu premijera Albanije Edija Rame Prištini u trenutku eskalacije napetosti, Bećaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem uprkos tome što Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

U tom kontekstu Bećaj izražava uverenje da "korektni odnosi Rame i Vučića" mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

"Ramine izjave su u funkciji smirivanja situacije. Ukoliko bude nekih pozitivnih promena u narednim danima mogli bismo da kažemo da je Ramin dolazak na Kosovo doprineo i rehabilitaciji odnosa sa Kurtijem, i pokušaju da se situacija na severu smiri", zaključuje Bećaj.