16.08.2024.

14:22

Foto: N. Bakarec

Vesti

Otkriveno ko stoji iza pokušaja organizovanja "obojene revolucije" u Srbiji!

Ovo je dodatno potkrepljeno u nedavno objavljenoj opsežnoj analizi delovanja američke političke fondacije "Nacionalna zadužbina za demokratiju" (NED), koju je sačinilo Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine. U pomenutoj analizi se navodi da NED predstavlja "bele rukavice" tj. paravan za subverzivni američki nastup u inostranstvu, koji je u dužem vremenskom periodu usredsređen na podrivanje državne moći u drugim zemljama, mešanje u njihova unutrašnja pitanja, podsticanje podela i konfrontacije, dezinformisanje javnog mnjenja i sprovođenje ideološke infiltracije pod izgovorom promovisanja demokratije, a što je u tim zemljama izazvalo brojne ozbiljne posledice.

Takođe, apostrofirano je da je NED poslednjih godina pribegao promeni taktike, odlazeći još dalje u delovanju protiv globalnog mira, razvoja i uzajamno korisne saradnje međunarodnih aktera, te da je došao na zao glas zbog svojih pokušaja infiltracije, subverzije i sabotaže protiv većeg broja zemalja, zbog čega postoji imperativ razobličavanja nastupa i instrumenata koje koristi ova "produžena ruka" američke spoljne politike.

Značajno mesto u analizi kineskog MSP zauzima subverzivni nastup NED prema Srbiji, pre svega u delu koji se odnosi na manipulaciju i mešanje u izborne procese. Naime, ukazano je da se NED mešao u kompletan izborni proces u našoj zemlji tokom 2022. i 2023. godine, snažno podržavajući opozicione proameričke kandidate, dok su u maju 2023. godine, nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, organizacije za zaštitu ljudskih prava koje finansira NED i proameričke opozicione strukture organizovale masovne demonstracije, zahtevajući ostavku legitimno izabranih vlasti.

Pored toga, u odeljku koji se bavi fabrikovanjem lažnih informacija u cilju unošenja konfuzije u javno mnjenje, kao ilustrativan primer navedeno je da su organizacije nevladinog sektora u Srbiji koje podržava NED u koordinaciji sa dopisništvom Si-En-Ena fabrikovale lažne vesti povezane sa Kinom, dezavuišući javnost u vezi sa projektima iza kojih stoji kineska strana i stavljajući u prvi plan navodne probleme zaštite životne sredine, prava radnika i korupcije.

Informer

 

Takođe, u sklopu korišćenja "akademskih" aktivnosti kao paravana za uplitanje i inflitraciju u unutrašnja pitanja drugih zemalja, istaknuto je da je NED od otpočinjanja specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, posredstvom NVO "Beogradski centar za bezbednosnu politiku" (BCBP) koju finansira, podržao proteste prozapadnih političkih struktura i organizacija u našoj zemlji i kritikovao spoljnopolitičke pozicije Srbije. Osim toga, NED u dužem periodu podstiče tenzije u odnosima Beograda i Prištine, prevashodno kroz finansiranje NVO sektora na tzv. Kosovu, pri čemu je decembra 2023. godine institut "Sbunker" koji finansira ova organizacija objavio izveštaj u kojem se navodi da je "Kosovo relativno uspešan primer američke podrške izgradnji nacije i promociji demokratije".

Koliko daleko sežu "pipci" NED u pokušaju stvaranja uslova za izvođenje "obojene revolucije" i prekrajanje političke scene naše zemlje u skladu sa interesima ove organizacije i njenih političkih mentora svedoči i to da NED finansira projekat pod nazivom „Jačanje kapaciteta lokalnih medija“, usmeren na ciljano kreiranje medijskih sadržaja na lokalu, prvenstveno sa ciljem animiranja mlađe populacije, kao i na istraživanje navodnih pritisaka na lokalne medije, a u čemu sarađuje sa potvrđenim ispostavama američkih interesa u ovdašnjoj medijskoj sferi, poput „Lokal presa“, portala "Južne vesti", "Glasa Šumadije" i "Bujanovačkih" (pomenimo samo neke od njih).

Među dokazanim saradnicima NED su i „Balkanska istraživačka mreža“ (BIRN) i "Mreža za istraživanje kriminala i korupcije" (KRIK), u čijem izveštavanju ključno mesto zauzima plasiranje tendenciozno kreiranih informacija i dezinformacija na račun državnih vlasti Srbije.

Jedan od "favorita" NED u našoj zemlji je i NVO "Pro.Tok21" iz Smedereva, koja uz finansijsku podršku NED sprovodi kampanju formiranja tzv. aktivističke mreže u Srbiji i regionu, sa proklamovanim ciljem intenziviranja "društveno-političkog angažmana" na lokalnom nivou. Poseban fokus ovog projekta je na mladima, koji će proći kroz različite obuke u vezi sa pokretanjem inicijativa, animiranjem sugrađana, fotografisanjem, snimanjem, vođenjem naloga na društvenim mrežama, pisanjem i uređivanjem vesti, blogova i podkasta, a jedan od akcenata ove kampanje je, simptomatično, pitanje zaštite životne sredine.

Treba istaći i to da su predstavnici NED krajem maja ove godine prisustvovali skupu pod nazivom "Izborni uslovi, saradnja političkih stranaka, propuštene šanse", održanom u organizaciji NVO "Centar savremene politike“ uz učešće većeg broja predstavnika ovdašnjih opozicionih stranaka i nevladinog sektora. Na pomenutom skupu je postignut načelni dogovor da buduće delovanje opozicije treba bazirati na korišćenju potencijalnih kriznih situacija u cilju vaninstitucionalnog preuzimanja vlasti, sa akcentom na pitanju iskopavanja litijuma. Teško da se u aktuelnom trenutku može pronaći jača potvrda povezanosti NED sa primenom koncepta "obojene revolucije" u našoj zemlji.