28.08.2024.

08:46

Foto: printscreen

Vesti

HRVATSKA NASTAVLJA PROGON SRBA! Ustaški sud osudio dva pevača najpoznatije krajiške grupe (VIDEO)

Njih je prekršajni sud osudio na novčane kazne zbog toga što su 2022. u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pesmu "Jovan Dalmatinac", kao i zbog pesme "Marširala kralja Petra garda".

Prema pisanju hrvatskih medija, presuda protiv dvojice članova pevačke skupine Jandrino jato, državljana Republike Hrvatske, zdonesena je bog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su na društvenim mrežama dostupne pesme koje pevaju, a koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata.

- Pesme ovakvog sadržaja kod građana izazivaju nemir, posebno kod građana koji su bili direktno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i patnji, te se ovakvim ponašanjem remeti suživot hrvatskih građana RH i građana srpske nacionalnosti - ističu iz Opštinskog suda.

Ovo je samo jedna u nizu presuda hrvatskim državljanima koji žive u BiH ili Srbiji, a koje su policijski službenici priveli po ulasku u Hrvatsku i prekršajno ih prijavili, nakon čega su im na sudovima izrečene zatvorske ili novčane kazne.

Hrvatska progoni srpske pevače

Srpski pevač Rajko Lalić uhapšen je u Hrvatskoj sredinom avgusta prošle godine.

Rajko je morao da provede 15 dana u hrvatskom zatvoru. Zvanični Zagreb želi da spreči da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju, te je tako nedavno uhapšen i 15 dana u zatvoru proveo i ugledni advokat Nemanja Berić.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kome je kažnjen i pevač Davor Oluić, doneli su 7. maja prošle godine.

Davor je morao da plati kaznu od 1.000 evra samo zbog toga što je okačio snimak pesme "Jovan Dalmatinac" koju je pevao 2021. u Novom Sadu.

Podsećamo i na primer hapšenja i izricanja kazne zatvora od 15 dana krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan iz Plavna kod Knina, zbog toga što je na društvenim mrežama objavljivala patriotske pesme.

U saopštenju šibensko-kninske policijske uprave navedeno je da je "osumnjičena 43-godišnjakinja, koja prebiva na području Srbije, na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivala sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i muzički sadržaj) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinila prekršaj".