04.08.2023.

18:52

Foto: Shutterstock

Vesti

Oprez, čips iz Srbije sadrži kancerogenu supstancu! Hitno se oglasila kompanija

Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden.

RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.

- Po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda. Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti - navode iz Ministarstva.

Podsetimo, na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Radi se o proizvođaču Chips way d.o.o. iz Čačka - CHIPS BITS&BYTES REBRASTI PAPRIKA 150 g.

Oglasila se kompanija

Kompanija Chips Way d.o.o. je u petak 28. jula 2023. dobila obaveštenje od svog kupca, kompanije Plodine, da je pošiljka o 33 palete rebrastog čipsa paprika od 150 grama prilikom carinjenja na analizi pokazala neusklađenost, odnosno da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog, saopštila je ova čačanska kompanija.

- Odmah po prijemu informacije smo kontaktirali kupca, obavestili ga da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem roku. Redovna isporuka je krenula već od ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca - navodi se u saopštenju.

Kompanija, kako se dodaje, "radi redovne analize svojih proizvoda i u kontinuitetu je podvrgnuta kontroli nadležnih organa".