Autor: S. Kostić

16.06.2021.

07:55

Foto: Contrast studios

Zabava

SLAVNI GLUMAC SNIMA NOVU SERIJU! Radoš Bajić EKSKLUZIVNO za Informer OTKRIVA: Lauš igra seljaka koji spasava američke pilote! /FOTO/

Radoš Bajić, Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević napisali su scenario inspirisani najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Lauš priča da je jedva dočekao da glumi u ovom filmu.

Informer

Scene iz serije

Božović igra Lauševog
oca, a Nela suprugu

Radoš Bajić je okupio jaku glumačku ekipu u filmu "Heroji Halijarda". Tako Lauševog oca igra Petar Božović, dok njegovu suprugu tumači Nela Mihailović. Lauševe sinove igraju Vučić Perović, Nikola Rakočević i Čubrilo Čupić, a ćerku mlada glumica Teodora Dragičević. Još nije poznato ko će igrati Dražu Mihailovića.

- Volim istorijske teme, pogotovo ako su bazirane na realnim događajima. Moj lik je fiktivna ličnost, igram oca koji ima tri sina. Jedan je u partizanima, drugi u četnicima, a treći ima tek 17 godina. Tu je i ćerka, koja će se zaljubiti u jednog pilota koga ćemo mi spasti. Taj rascep je prikaz vremena i podeljenosti ljudi u to doba - priča slavni glumac i objašnjava zbog čega je bitno da se jedna ovakva priča ekranizuje:

- To je nešto što moja generacija, nažalost, nije mogla da pročita u udžbenicima. Mislim da je ova priča značajna zbog toga što će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati da jednog dana krenemo i o takvim stvarima da pričamo. Ako nešto ne naučimo, ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto.

Tri godine pripreme

Radoš Bajić kaže da je tri godine pripremao ovaj projekat, koji će snimati ove i naredne godine.

Igra i američki glumac Stiven Mur

U filmu "Heroji Halijarda" igraju i američki glumci, koje predvodi Stiven Mur, suprug naše glumice Jelene Grujičić, koja igra u "Dari iz Jasenovca" i seriji "Pevačica".
- Moja žena upoznala me je s ljudima koji su radili na kastingu za ovaj film. Rad sa Radošem je izuzetan. Veoma je dobar s glumcima, njegovo prisustvo je neverovatno, inspiriše. U filmu glumim poručnika Edvarda Volša. On je američki mitraljezac čiji se avion srušio u Srbiji, nakon čega se o njemu brine jedna predivna srpska porodica - ispričao je Mur.

- Ove godine planiramo da snimamo 45 dana, a naredne godine isto toliko. Prvu fazu snimanja radimo na Kosmaju, krajem juna smo u Kragujevcu, snimaćemo na planini Rudnik, a sledeće godine odlazimo put Ravne gore, Suvobora, sela Vranjane. Sama činjenica da radimo tako studiozno izdvaja nas od ostalih projekata - kaže Bajić i ističe da je bio presrećan kada je Žarko prihvatio ulogu:

- U januaru sam poslao scenario Lauševiću s idejom da se sastanemo za 10 dana i popričamo o mogućem snimanju. Žarko se javio odmah sutra ujutru, scenario nije mogao da prestane da čita. I odmah je pristao da glumi. Mislim da i to dovoljno govori o projektu.

Premijera 2023.

Najveća pojedinačna akcija spasavanja 508 američkih i drugih savezničkih pilota odigrala se 1944. godine na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožju Suvobora, i to uz logističku podršku Jugoslovenske kraljevske vojske pod komandom Draže Mihailovića. Ova akcija poznata je po kodnom imenu "Operacija Halijard".

Pored filma, snima se i serija od šest epizoda, koja će se zvati "Vazdušni most". Premijera filma planirana je za proleće 2023, dok će se serija prikazivati na RTS i Superstaru u jesen iste godine.
 

Informer

Žarko i Radoš na snimanju