• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.05.2021

16:58

(VIDEO) HEROJSKA AKCIJA SRBA KOJA JE 70 GODINA SKRIVANA! Ameri su hteli da oni budu glavni likovi, ali to im nije prošlo! BIĆE TO VELIKI FILM!

Društvo

(VIDEO) HEROJSKA AKCIJA SRBA KOJA JE 70 GODINA SKRIVANA! Ameri su hteli da oni budu glavni likovi, ali to im nije prošlo! BIĆE TO VELIKI FILM!

Podeli vest

Film i serija o operaciji Halijard, spašavanju savezničkih pilota iz okupirane Srbije, radi se još od 2017, a gledaoci će ovo ostvarenje Radoša Bajića imati prilike da vide na proleće 2023.

Posle tri godine opsežnih priprema, u subotu 22. maja, u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, počelo je snimanje igranog filma „Heroji Halijarda" i TV serije „Vazdušni most", prema scenariju i u režiji Radoša Bajića.

U središtu je, kako Bajić objašnjava za Sputnjik, ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard".

Film o akciji "Halijard" posle decenija ćutanja

U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadšbini pod komandom đenerala Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani podno Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Tri godine Bajić je, kako kaže, radio na scenariju, a pomoć prilikom pisanja dali su mu Duško Kovačević i mladi scenarista Strahinja Madšarević, koji su potpisani kao koscenaristi.

- Projekat snimamo dve godine. Ove godine snimamo 45 snimajućih dana, a nakon toga nastavljamo studiozne pripreme za snimanje koje će se u istom vremenskom periodu odvijati iduće godine. Ove godine do kraja juna snimamo na lokacijama oko Kosmaja, zatim u julu snimamo na lokacijama na planini Rudnik, a sledeće godine snimamo na mestu događaja - objašnjava Bajić.

Od momenta kada je doneo odluku da počne projekat do trenutka kada će film, a potom i serija ugledati svetlost dana, proći će pet godina, navodi naš sagovornik.

- Sam ovaj podatak govori da se projekat radi na način kako se nekada radilo u jugoslovenskoj kinematografiji i kako se radi u svetu. U projektu imamo preko 80 lokacija i u njemu igra preko 130 glumaca, tako da se produkcija ovog projekta uveliko razlikuje od trenutne filmsko-televizjske produkcije u Srbiji - naglašava Bajić.

HRVATI ZABRINUTI! Koliko će zaista koštati francuski "Rafali"?!

U tako brojnoj glumačkoj ekipi nalaze se i imena poput Petra Božovića, Nele Mihailović i Žarka Lauševića, Dragana Petrovića Peleta, Ljiljane Blagojević, Ljiljane Stjepanović i Slobodana Bode Ninkovića, ali i mlađe generacije već dokazanih srpskih glumaca poput Radovana Vujovića, koji glumi komandanta operacije Halijard, kapetana Zvonimira Zvonka Vučkovića ili Ivana Vučkovića, koji će tumačiti Nikolu Kalabića.

Prilika je, prema Bajićevim rečima, data i plejadi debitanata kao što su Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević i drugi, a u filmu i seriji će se pojaviti i velika grupa stranih glumaca, uglavnom sa engleskog govornog područja.

Ko će zameniti Glogovca u ulozi Draže, a ko Rankića u ulozi Kalabića

Ono što još Bajiću zadaje muke u podeli uloga jeste ko će, posle Nebojše Glogovca igrati Dražu Mihailovića. Komandanta Jugoslovenske vojske u otadšbini do sada, u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji tumačili su Rade Marković u filmu Miomira Mikija Stamenkovića iz 1971. „Klopka za generala" i Milan Puzić u seriji Save Mrmka „Poslednji čin" deset godina kasnije.

Foto: Printscreen You Tube/AmiG Show

U kvantitativnom smislu, uloga Draže Mihailovića u filmu i seriji o Operaciji Halijard nije velika, ali je, kaže Bajić, veoma značajna.

- Ta uloga će biti snimana tek sledeće godine i, uistinu, posle Glogovca, veoma mi je teško da odredim, i mentalno, i racionalno, ko će igrati tu ulogu. Imam nekoliko kandidata i za sada vam ne mogu reći ni jedno ime - kaže Bajić.

Međutim, serija „Poslednji čin" nije toliko ostala upamćena po glavnom protagonisti, Draži Mihailoviću, koliko po Nikoli Kalabiću, koga je maestralno tumačio Zoran Rankić. Kalabić se u jugoslovenskoj kinematografiji pojavio samo tada i ostao upamćen po Rankićevoj maestralnoj interpretaciji.

NEPRAVDE, PRITISCI I NASILJE PROTIV SRPSKOG NARODA NA KiM SE NASTAVLJAJU U SVE TEŽEM OBLIKU! Sabor razmatrao pojave koje ugrožavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve!

Uloga koju je igrao Rankić bila je produkt jednog vremena u kome je serija Save Mrmka nastala. Sada je drugo vreme kada se stvari u filmskom izrazu rade drugačije, navodi Bajić. U Bajićevom filmu i seriji, ulogu Nikole Kalabića tumačiće Ivan Vučković, koji će, kako Bajić kaže, biti otkrovenje i obećava novu interpretaciju kontroverznog lika Nikole Kalabića.

Razočaraće, i levičare i desničare, i one koji očekuju „Ramba"

Bajić u razgovoru za Sputnjik objašnjava i razloge zbog kojih film neće biti prihvatljiv ni levičarima, ni desničarima, kao ni onima koji očekuju novog „Ramba". Kada su predstavnici Bajićeve produkcijske kuće „Kontrast studios" razgovarali sa mogućim američkim koproducentima, shvatili su da Amerikanci očekuju akcioni film u kome će američki piloti biti predstavljeni kao akcioni heroji.

- Film „Heroji Halijarda" i TV serija „Vazdušni most" je samosvojno, autorsko umetničko delo koje je inspirisano istorijskim događajem. To nije istoriografska rekonstrukcija u dokumentarističkom smislu događaja koji je 70 godina bio gurnut pod tepih jer se iz ideoloških razloga o tome nije smelo govoriti - zaključuje Bajić.

JEDINO KROZ CRKVU VIDIMO I RAZUMEMO SAMI SEBE, NAŠU ISTORIJU, KULTURU I TRADICIJU! Mitropolit Joanikije posetio grob Patrijarha Pavla! Foto

Akcenat Bajićevog filma (i serije), kako nam kaže, nije na američkim pilotima, već na srpskom narodu, koji je savezničke pilote čiji su avioni oboreni iznad Srbije, uz velike rizike čuvao i skrivao od okupatora.

- Ako govorimo o naslovu filma „Heroji Halijarda", neko može da postavi pitanje ko su heroji - da li su to američki piloti ili su heroji zapravo Srbi, koji su se, uz ogromna odricanja da ih spasu i pomognu im. Akcenat je na ovome drugom i zato sam rekao da oni koji budu očekivali da će pasti neki „Rambo" biti razočarani, jer to zapravo nije tačno i sa istorijskog stanovišta. Ja pravim priču o srpskom narodu - objašnjava Bajić.

U tom kontekstu postoji rasterećenost i u ideološkom pogledu, dodaje on i naglašava da ne teži istorijskom revizionizmu. Ono što je bitno je činjenica da će projekat o Operaciji Halijard pružiti priču iz srpske vizure.

- Ja ga ne radim da udovoljim potrebama ni jednih, ni drugih, ni trećih, a pogotovo američke strane. Akcenat u mojoj autorskoj zamisli je na našem čoveku, na mučeniku, na srpskom narodu koji je u tom trenutku preživljavao jednu od najvećoj katarzi u svojoj istoriji - ističe Bajić.

Zbog toga „Heroji Halijarda" nisu doslovna istorijska rekonstrukcija, zaključuje naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 2 godine

Ako mu bude film kao ona serija "Ravna gora" bolje da ga ne snima. Radoše drž se ti babe što se češlja a ozbiljne filmove i serije ostavi drugima.

Lovac

pre 2 godine

Најбољи документарни филмови на ову и све остале теме из 2. рата ( pogledi.com) Најбољи познаваоц, истраживач и историчар Милосав Ѕамарџић......!!!!!!

veljko živković

pre 2 godine

Небојшу Глоговца у улози Генерала Драгољуба Драже Михаиловића може да замени Војислав Воја Брајовић или Зоран Цвијановић или Бранимир Брстина или Тихомир Станић или Небојша Дугалић. За ту улогу може да буде Тихомир Станић.

Zare

pre 2 godine

Ne mogu da zamislim bolju osobu od Radosa da snimi film na jednu ovakvu temu! Odusevljen sam sto nam stize film sa pricom iz nase istorije na koju treba da smo ponosni!!!! Sve cestitke

Tara

pre 2 godine

Sjajno!!!! Cestitam vam Radose na novom filmu i nemam ni trunku sumnje da ce biti maestralan!

Kale

pre 2 godine

Ako i treba! Siguran sam da ce Rados snimiti jos jedno fantasticno filmsko ostvarenje!

Slavko

pre 2 godine

BRAVO! Konacno da stigne i jedan film sa ovakvom tematikom!

Filip

pre 2 godine

Rados me uvek odusevi novim idejam! Snimanje Operacije Halijard je nesto sto je izuzetno vazno za nasu istoriju i sto siguran sam nece nikoga ostaviti ravnodusnim, posebno sto je to prica koja dugo zbog politicke klime nije bila pominjana..

Vuk

pre 2 godine

Ovaj film ne propustam! Odusevio sam se kad sam procitao da se snima film o ovako jednoj vaznoj prici iz nase istorije! Svaka vam cast Radose i veliko bravo

Stanko

pre 2 godine

Iskreno jedva cekam da gledam ovaj film, vreme je da se price kao sto je Halijard ekranizuju!! Cestitam

Sinisa

pre 2 godine

Rados je vanserijiski umetnik i za mene nema bolje osobe da snimi jedan ovakav film sa vaznom istorijskom temom!!! Vrlo zasluzeno je tu gde je, i mogu samo da kazem hvala sto cuvate od zaborava price kao sto je Halijard!

Tea

pre 2 godine

Fantasticna glumacka postava i jos bolja tema za film!

Janule

pre 2 godine

Navijamo za jos jedan izuzetan film i uspesnu premijeru!

Deni

pre 2 godine

Rados je legenda!! Jedva cekam njegov novi film

Nina

pre 1 godinu

Hvala vam Radose za naumoran rad i sjajne filmove i serije koje nam donosite!

Pele

pre 1 godinu

rado cu gledati ovaj film zaista je za svaku pohvalu sto ce Rados ekranizovati ovako vaznu pricu iz nase istorije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija