• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2021

11:33

HRVATI ZABRINUTI! Koliko će zaista koštati francuski "Rafali"?!

Balkan

HRVATI ZABRINUTI! Koliko će zaista koštati francuski "Rafali"?!

Podeli vest

Iza odluke hrvatske vlade da za 999 miliona evra kupi 12 francuskih borbenih aviona "F3R Rafal", ostalo je puno neodgovorenih pitanja o tome na šta će zapravo poreski obveznici potrošiti gotovo milijardu evra, piše danas zagrebački "Jutarnji list"

Premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Mario Banožić su u petak bili uzdržani u otkrivanju detalja francuske ponude, a ni o konkurentskim ponudama se zvanično ništa ne zna.

Premijer Plenković je kazao kako ih nikada neće ni objaviti. Tek se u obrazloženju vladine odluke navode uopšteni podaci ponude, prenosi Hina.

Javnost u ovom trenutku nema odgovor na ključno pitanje - što se u stvari kupuje za 999 miliona evra i koliko će se morati dodatno uložiti u taj projekt.

Prema nezvaničnim informacijama, američka ponuda za novi F-16 Block 70 iznosila je oko 1,8 milijardi dolara, a švedska za nove JAS-39 Gripene nešto više od milijardu evra. Po kojim uslovima i što bi Hrvatska za taj novac dobila, nije poznato.

Tek je na novinarsko insistiranje premijer otkrio da su Francuzi ponudili jednu godinu počeka za isplatu, koja će krenuti početkom 2022, a završiti 2026. Dakle, u četiri godine, što je u neskladu s tvrdnjom iz dokumenta vlade da je otplatni rok šest godina.

Foto: Beta

Andrej Plenković

Osim toga, premijer je potvrdio da nije odlučeno iz kojeg izvora će se to plaćati - iz budzeta ili kreditnim zaduženjem.

Predsednik vlade tvrdi da će država milijardu evra platiti bez problema. Prema dostupnim informacijama, konkurenti, SAD i Švedska, ponudili su duži rok otplate. Švedska je, prema informacijama "Jutarnjeg lista", ponudila otplatni rok od 10 godina i duži poček.

Nabavna cena borbenog aviona, prema stručnim analizama, čini tek između 25 i 35 posto ukupnih troškova posedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom celog njihovog veka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.

I dalje nema podataka o tome koliko će Hrvatska platiti korištenje francuskih aviona i koliki su njihovi troškovi u poređenju sa drugima, piše "Jutarnji list".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBA ČETNIK BABIN KOLJAČ

pre 2 godine

A MENI SVE MUDA ZVONE KOLIKO SAM SE ZABRINUO!!! P.S. KOLJEM USTAŠE I PO KUĆAMA!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija