Autor: Informer.rs

09.04.2024.

13:56

Foto: Tanjug/AP

Zabava

Bivša premijerka Velike Britanije Liz Tras objavljuje memoare o kraljici Elizabeti II! Kraljica mi je rekla da se spemim za ono što dolazi!

U knjizi naslovljenoj ''Deset godina za spasavanje Zapada'', Trasova, koja je funkciju britanskog premijera obavljala 49 dana, navodi da je bilo teško izboriti se sa situacijom u kojoj je Elizabeta umrla, prenosi Gardijan.

Kako je rekla 96-godišnja kraljica, prilikom njihovog susreta na ceremoniji inauguracije Trasove, rekla joj je da se ''pripremi za ono što dolazi'', ali da je ona nije poslušala.

Informer

 

- Možda je trebalo da je poslušam. Oko 20 minuta razgovarale smo o politici. Bila je potpuno u toku sa svim što se dešavalo, i tipično oštra i duhovira.

Pred kraj razgorvora, upozorila me je da biti premijer ubrzava starenje i da se smirim.

Možda je trebalo da je poslušam - napisala je Tras.

Navodi da je za nju bio veliki problem kada je kraljica umrla, ubrzo nakon što je ona postala njen 15. i poslednji premijer i da nije očekivala da će ona predvoditi Veliku Britaniju u žalosti zbog smrti kraljice koja je skoro 70 godina bila na tronu.

- Državna ceremonija i protokol su bili daleko od moje prirodne zone komfora - napisala je ona.

Informer

 

- Tuga je bila pomešana s osećajem strahopoštovanja zbog same težine događaja i činjenice da se to dešavalo za vreme moje dužnosti -  navela je Tras i dodala da se između nje i Elizabetinog naslednika kralja Čarlsa III razvila ''neka vrsta bizarnog osećaja drugarstva'', pošto su se oboje našli u novim ulogama i ''kretali se po nepoznatoj teritoriji''.

Liz Tras bila je premijerka sa najkraćim mandatom u istoriji Britanije, pošto je na toj funkciji provela samo 49 dana, nakon čega je na njeno mesto došao izabran sadašnji premijer Riši Sunak.

Ona je i dalje predstavnica Jugozapadnog Norfolka u Gornjem domu parlamenta. Njeni memoari biće u prodaji u SAD i Velikoj Britaniji od sledeće nedelje.