• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2024

16:36

Potpisan memorandum o razumevanju sa Italijom! Projekat BIO4 Campus ide uzlaznom putanjom, a evo šta to znači

Informer

Nauka

Potpisan memorandum o razumevanju sa Italijom! Projekat BIO4 Campus ide uzlaznom putanjom, a evo šta to znači

Podeli vest

Danas se u Ambasadi Italije u Beogradu nastavio projekat “BIO4 CAMPUS”, koji će, prema najavama nadležnih, Srbiji dati status prepoznatljivog bioekonomskog centra na području Evrope.

Memoranduma o raumevanju između BIO4 Kampusa, Arexpo SpA i Foundation for Innovation and Technology Transfer potpisan je u Italijanskoj ambasadi u Beogradu.

Pre potpisivanja memoranduma prisutnima su se obratili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i Luka Gori, Nj.E. ambasador Italije u Srbiji.

 

 

Begović i Gori su istakli da je za godinu dana ovo treci projekat u Srbiji na koji su jako ponosni, te i da su srećni kako napreduje ceo projekat i odnosi dve želje kada je u pitanju ovakva investicija. 

Podsetimo, Kampus će se graditi na 20 hektara ukupne površine, a nalaziće se u Kumodražu, delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak“, Agencija za lekove i Farmaceutski fakultet.

 

 

U BIO4 će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa, delovima kojima mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus.

Prema najavama, u ovom kompleksu će raditi više od 1.000 doktora nauka, školovaće se više od 4.000 studenata, a planirano je da se završi do kraja 2026. godine.

Foto: Promo

 

 

Na čemu će se raditi u BIO4 kampusu?

BIO4 kampus predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

Kako je istakla resorna ministarka cilj je da se unapredi kvalitet života naših građana, ali i da doprinosimo razvoju ekonomije.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Ko su budući stanari BIO4 kampusa?

Uveliko je poznat određen broj budućih stanara BIO4 kampusa te se na spisku nalaze:

Biološki fakultet
Farmaceutski fakultet
Hemijski fakultet
Medicinski fakultet
Poljoprivredni fakultet
Tehnološko-metalurški fakultet
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Foto: Privatna arhiva

 

 

Ko je tu od stranih kompanija?

Za sada Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija potpisalo je nekoliko Memoranduma o razumevanju i saradnji sa stranim kompanijama, i to:

Rosche
Takeda
Merck Sharp and Dohme
Pfizer
Swiss Rockets
BGI Group


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set