• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.10.2024

16:29

Otvorena Međunarodna konferencija AI_4_LIFE: Biotech Future Forum

Zoran Petrović, NITRA

Nauka

Otvorena Međunarodna konferencija AI_4_LIFE: Biotech Future Forum

Podeli vest

Treća po redu Međunarodna konferencija AI_4_LIFE: Biotech Future Forum koju organizuje Vlada Republike Srbije u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i uz podršku BIO4 Kampusa, otvorena je danas u Beogradu.

Ovogodišnja konferencija okuplja više od 1.000 učesnika iz preko 15 zemalja, kao i 66 međunarodnih govornika – predstavnika vlada, akademske zajednice, naučnika i istraživačkih institucija i privrede. 

- Okupili smo se da istražimo najnovija dostignuća u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije – dva polja koja definitivno oblikuju našu budućnost. Kao naučnica i neko ko je strastveno posvećen nauci i novim tehnologijama, verujem da živimo u izuzetnim vremenima. Ne samo da smo svedoci tehnološke transformacije, već doživljavamo i promene našem životnom stilu, promene u društvima, ali svedočimo i promenama u našoj evoluciji kao vrste - rekla je u svom obraćanju dr Begović.

Ona je istakla da se tehnološki napredak ubrzava.

- Živimo u eri Četvrte industrijske revolucije, u kojoj inovacije definišu svaki aspekt naših života. S tim u vezi, moramo postaviti sebi pitanje: Da li smo spremni da predvodimo ove promene ili ćemo ih samo posmatrati sa strane? Srbija je izabrala ne samo da učestvuje, već i da bude lider. Naša posvećenost inovacijama je jasna kroz inicijative poput BIO4 Kampusa, koji ima za cilj da pozicionira Srbiju kao ključni evropski i svetski centar za biotehnologiju - zaključila je ministarka.

Teme konferencije obuhvataće nacionalne strategije za razvoj i primenu veštačke inteligencije, kao i njen uticaj na zdravstvo, poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Poseban akcenat biće na obradi velikih podataka, genetičkim inovacijama i novim mogućnostima u zdravstvenom sistemu, koje se sve više oslanjaju na biotehnologiju i veštačku inteligenciju. 

Izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek pohvalio je posvećenost Vlade Srbije unapređenju agende u oblasti biotehnologije, ističući važnost partnerstva sa Svetskim ekonomskim forumom.

- Srbija pruža liderstvo i značajan doprinos globalnom dijalogu koji podstiče Forum, usklađujući se sa našom misijom da podstaknemo pozitivne promene i poboljšamo stanje u svetu. Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbija postao je pouzdan partner u ovom naporu, vodeći inicijative Svetskog ekonomskog foruma za oblikovanje globalnih politika, programa i okvira za odgovoran razvoj biotehnologije.

Gospodin Dušek je naglasio značaj Biotech Future Forum-a, rekavši da je konvergencija biotehnologije sa veštačkom inteligencijom, kvantnim računarstvom i robotikom ključna za podsticanje transformacije, vodeći nas ka bezbednijim, sigurnijim i prosperitetnijim društvima.

Kako ove tehnologije napreduju, njihov potencijal za rešavanje globalnih izazova raste, čineći ovaj trenutak ključnim, gde se nauka, održivost i društveni napredak usklađuju. Biotech Future Forum pruža ključnu inicijativu za diskusiju o transformativnom potencijalu ovih tehnoloških inovacija i istraživanje kako ih iskoristiti za opšte dobro. 

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a i regionalna direktorka UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju Ivana Živković rekla je da je Pakt za budućnost, koji je nedavno usvojila Generalna skupština UN-a, potvrdio posvećenost održivom razvoju, saradnji na digitalizaciji i u unapređenju tehnoloških kapaciteta u korist svih ljudi i zaštite planete.

- Biotehnologija i veštačka inteligencija nam pružaju rešenja za niz međusobno povezanih globalnih izazova, uključujući zdravstvene krize, klimatske promene i sigurnost snabdevanja hranom. Da bi podstakao inovacije, UNDP podržava Vladu Srbije u težnji da izgradi ekonomiju zasnovanu na znanju. Pomažemo da se uspostavi okruženje pogodno za istraživanje i razvoj u biotehnologiji i razvoj lokalnog biotehnološkog ekosistema. Angažovani smo u sveobuhvatnim naporima Vlade da digitalizuje zdravstveni sektor i pomažemo rad novoformiranog nacionalnog saveta za veštačku inteligenciju - izjavila je Živković.

Među učesnicimima su i velika svetska imena, među kojima dr Kristofer Vojt, rukovodilac katedre za biološko inženjerstvo na jednoj od globalno najprestižnijih naučnih institucija, Institutu tehnologije u Masačusetsu (MIT), i dr Džordž Jankopulos, osnivač kompanije Redženeron, koja se smatra liderom u savremenoj farmaceutskoj industriji. 

Svečanom otvaranju prisustvovao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo
Nauka

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo

Samo zemlje koje shvate da dolazi vreme tehnoloških inovacija i velikih promena moći će da budu konkurentne i da se ekonomski razvijaju, a Srbija je upravo jedna od takvih zemalja – koja se prilagođava novim tehnologijama i ulaganjem u nauku postaje konkurentnija i razvijenija, poručio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

15.10.2024

20:55

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set